Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Remigiusz Rączka gotuje w swojej restauracji

Remigiusz Rączka, kucharz, autor programów kulinarnych w telewizji, także stały felietonista "Nowin Wodzisławskich" od piątku jest również restauratorem. Właśnie 1 lutego przy ul. Wyszyńskiego otworzył restaurację Rączka Gotuje, w budynku, w którym wcześniej znajdował się lokal Bonsai.

Remigiusz Rączka gotuje w swojej restauracji

W menu znajdują się typowe potrawy śląskie, również dania dla trzymających linię oraz potrawy z podróży Remigiusza, np. bułgarska musaka. Kucharz zapowiada również wypiek własnego pieczywa. Podczas otwarcia nie zabrakło ogromnego tortu oraz życzeń pomyślności w kierowaniu biznesem.

Ludzie

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.

391 komentarzy

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~Jan K (77.178. * .112) 04.03.2013 10:31
oceniono 5 razy
3
Zgłoś

Bylem,jadlem mnie smakowalo-ocena w skali 1do 10 to Ja oceniam 8.

~byłam, jadłam, (83.7. * .179) 03.03.2013 17:53
oceniono 11 razy
5
Zgłoś

kogo boli, to boli, byłam, jadłam, nic ciekawego. Niby śląska kuchnia, ale daleko jej do śląskiej kuchni !!!!! tego co jest w śląskiej kuchni, tam nie ma. Jest rolada śląsko - ale mięso w środku mielone, a "modro" kapusta nie przyprawiona, a ma być z boczusiem. Makarony kolorowe, czy to śląska kuchnia. Jedynie co dobre, to desery, ciasta, duże porcje.

~bicz na gastro-ścierwa (89.72. * .96) 03.03.2013 15:49
oceniono 8 razy
4
Zgłoś

tak w Wodzisławiu gastro-ścierwo od brudnych kebabów rywalizuje z konkurencją. ale was szmaciarze ten lokal Rączki boli. oj boli!!!!

~normalnymu (83.238. * .141) 03.03.2013 12:45
oceniono 9 razy
1
Zgłoś

ale żeś wymyślił!

~normalny (188.47. * .46) 02.03.2013 15:03
oceniono 15 razy
1
Zgłoś

Siedzi 2 bezdomnych pod mostem, jedzą to co znaleźli w śmietnikach. Pierwszy mówi, ten kawior to jest dobry, drugi pyta, jadłeś, nie odpowiada pierwszy ale mój brat widział, jak inni jedli. I to jet ocena Waszych komentarzy, ktoś był ....widział, jadł ..

~Anitaa (89.72. * .96) 02.03.2013 14:25
oceniono 16 razy
2
Zgłoś

Bardzo dobry lokal z bardzo dobrym jedzeniem. Trzeba trochę czekać, ale to oznaka tego, że przygotowują świeże dania. Wodzisławska konkurencja potrafi jedynie posuwać się do szkalowania i pisania o szczurach. Omijałabym z daleka knajpy pseudobiznesmenów gastronomów, którzy chwytają się takich metod, bo to oznacza, że w swoich budach stosują równie nieuczciwe praktyki. A o menu dnia pewnie wystarczy zadzwonić do lokalu R. Rączki aby się dowiedzieć. Dzisiaj tam nie byłam.

~frytki z dzemem (193.150. * .118) 02.03.2013 13:07
oceniono 13 razy
5
Zgłoś

Znajomi tam już byli ale tego no,,,, nie za bardzo

~głodny (83.238. * .141) 02.03.2013 12:52
oceniono 4 razy
4
Zgłoś

ktoś jadł ostatnio u Rączki.Ktoś wie jakie dzisiaj menu dnia?Moja wyjechała na parę dni,samemu gotować-nie warto.Zjadłbym coś bez zbędnego ryzyka.

~Janek 72 (212.183. * .42) 01.03.2013 15:15
oceniono 17 razy
5
Zgłoś

Jedzenie takie sobie rewelacji Nima Wystroj przypomina bar kuflowy

~mała (77.254. * .248) 01.03.2013 11:40
oceniono 10 razy
8
Zgłoś

powodzenia a z jakim skutkiem to życie pokaże

~Maria N (77.254. * .187) 28.02.2013 20:21
oceniono 13 razy
9
Zgłoś

Panie Remigiuszu miałam ta przyjemność ja z moim mężem spotkać Pana w Tesco w Rybniku - zyczymy szczęścia w życiu osobistym i zawodowym a tym co niektórzy piszą proszę się nie przejmować --napewno odwiedziy Pana restaurację

~szczurzyca (178.37. * .28) 28.02.2013 12:47
oceniono 17 razy
1
Zgłoś

do-łobierzyświat-a---- jak tyś to jodł w dżungli to jo mom sr....a bo nawet nie wiesz jak sie pisze "łobie.yświat "

~łobierzyświat (83.238. * .141) 28.02.2013 11:47
oceniono 18 razy
2
Zgłoś

jadłem coś podobnego w brazylijskiej dżungli,bez przypraw wprawdzie i soli ale całkiem,całkiem.Będąc głodnym i z zamkniętymi oczami można się delektować.

~Szczurzyca from menu (82.132. * .110) 28.02.2013 08:50
oceniono 17 razy
-9
Zgłoś

Gdy juz zlapiemy szczurzyce udezamy lekko o kant blatu glowka tak by jej nie uuszkodzic ,,,pluczemy szczurzyce pod biezaca woda dokladnie by wyplukac wszystkie bakterie i wirusy...bierzemy noz i odcinamy glowe i ogon ,ogon panierujemy ogon w jajkui bulce i smazymy jak krewetke jumbo na wolnym ogniui a skore sciagamy i napychamy ryzem z jablkiem a glowke polewamy octem balsamicznym i nabijamy na wykalaczke i tak w oto prosty sposob mamy szczurzyce po slasku from raczka smacznego :))

~szczurzyca (178.37. * .28) 27.02.2013 15:39
oceniono 22 razy
14
Zgłoś

tak na poważnie ---do Zygi i Marcina jehowy---publiczne sugerowanie że u kogoś w restauracji są szczury -bo tak z waszych wpisów wynika może się zakończyć niestety dla WAS oskarżeniem-- pozdrawiam i życzę powodzenia Panu Rączce

~Szarik (80.42. * .190) 27.02.2013 00:49
oceniono 4 razy
2
Zgłoś

Aha to ty kot bez ogona miczurin to ty

~kot ogrodnika (86.1. * .229) 26.02.2013 23:20
oceniono 4 razy
2
Zgłoś

to moja kocia ekipa :D

~Pies ogrodnika (80.42. * .190) 26.02.2013 21:23
oceniono 13 razy
-11
Zgłoś

Musi być coś w tym widziałem tam dużo kręcących sie kotów

~hahha (89.72. * .124) 26.02.2013 20:42
oceniono 8 razy
8
Zgłoś

w radlinie za to niczego nie ma, nawet restauracji hahahh

~wszyscy naćpani (88.208. * .148) 26.02.2013 20:39
oceniono 14 razy
-10
Zgłoś

widać że w Wodzisławiu jest dostawa nowych prochów Niesprawdzone, dają niekontrolowanego kopa, przez to tutaj te posty

~znawca (89.72. * .124) 26.02.2013 20:24
oceniono 6 razy
4
Zgłoś

to w bonzai jakiś chińczyk był? chyba od wrzucania wszystkiego na głęboki olej...

~tylko pytam (188.0. * .65) 26.02.2013 20:23
oceniono 8 razy
4
Zgłoś

A charynek w kwaśnej zalywie i pelkartofle ze przybronocona cebulą też tam mo......

~szczurzyca (178.37. * .28) 26.02.2013 20:13
oceniono 13 razy
-7
Zgłoś

do Marcina jehowy--król byl wtedy u mie hihihihi przeto go tam nie było

~dziwka w krotce tez jechowa (86.1. * .229) 26.02.2013 20:12
oceniono 10 razy
-10
Zgłoś

wez rozaniec !!!!:**

~Marcin jehowy (80.42. * .190) 26.02.2013 20:04
oceniono 4 razy
0
Zgłoś

Czekej koło gomoli o 8:00

~dziwka z radlina (86.1. * .229) 26.02.2013 20:00
oceniono 10 razy
-8
Zgłoś

marcin jechowy na ktora jutro u ciebie ???

~Marcin jehowy (80.42. * .190) 26.02.2013 19:58
oceniono 7 razy
-3
Zgłoś

Wracalem w nocy i widziałem pod restauracja u rączki cała zgraje ale króla stada nie było widać czyżby był już w garnku ?

~do szczurzycy (86.1. * .229) 26.02.2013 19:53
oceniono 7 razy
3
Zgłoś

łapka na szczury cie usciska bardzo mocno :P

~szczurzyca (178.37. * .28) 26.02.2013 19:42
oceniono 9 razy
5
Zgłoś

ej!.czytać umia o co ci chodzi ? że mie do szkoły chcesz wysłać i to jeszcze u jakiegoś raczki ---kto to i kaj ta szkoła ?

~szczurzyca (178.37. * .28) 26.02.2013 19:38
oceniono 6 razy
2
Zgłoś

ej!!! łapka na szczury ---zostaw ich w spokoju JO na nich czekom hihihihi

~łapka na szczury (86.1. * .229) 26.02.2013 19:36
oceniono 6 razy
2
Zgłoś

czekam na was szczurzyska

~Do szczurzycy (80.42. * .190) 26.02.2013 19:29
oceniono 9 razy
-9
Zgłoś

Nie umiesz czytać to do szkoły u raczki w kuchni cały wysyp to nie myszy a tak naprawde to twoja rodzina przeca

~Zyga (92.25. * .43) 25.02.2013 23:28
oceniono 9 razy
-7
Zgłoś

Kolega robil dezynfekcje szczury z rur grzewczych atakują kuchnie odradzam dlatego Chińczyk zrezygnowal

~Zyga (92.25. * .43) 25.02.2013 23:26
oceniono 9 razy
-7
Zgłoś

Napisz komentarz...Kolega robil dezynfekcje szczury z rur grzewczych atakuja kuchnie odradzam slate go chinczyk to puscil

~plusy minusy (88.208. * .148) 25.02.2013 21:55
oceniono 7 razy
1
Zgłoś

co tam jakieś plusy ,minusy , Żywe słowo się liczy .Tylko głupek się w to bawi

~polakowi (83.238. * .141) 25.02.2013 21:35
oceniono 7 razy
3
Zgłoś

a ja jestem ciekaw długo się Twój wpis bez minusa utrzyma.

~Polak111 (188.137. * .218) 25.02.2013 21:26
oceniono 12 razy
6
Zgłoś

uważam, że Rączka to synonim pracowitości, wytrwałości, uczciwości i walki o marzenia, życzę mu wszystkiego najlepszego

~do antykomentarz cd (188.137. * .3) 25.02.2013 18:08
oceniono 8 razy
2
Zgłoś

dla wszystkich minusujących do informacji: półprodukt to nie tylko ten kupiony w Biedronce albo kauflandzie. Półprodukt to także to co wcześniej zostalo przygotowane przez kucharza w godzinach rannych a następnie schłodzone lub zamrożone i przygotowane do dalszej obróbki. Np: przygotowanie rolady na obiad i wlożenie bez smażenia do lodówki celem usmażenia przed obiadem- jest pólproduktem. Półproduktem jest także rolada usmażona. Następnie odgrzewa się, łączy się z sosem i jast produkt gotowy.

~znawca (89.72. * .124) 25.02.2013 17:25
oceniono 14 razy
-4
Zgłoś

biedo-hanysy ze slamsów śląskich to wiedzą jedynie jak keniger smakuje, a o jedzeniu nawet kebabów mogą zaponieć, a co dopiero w restauracji...

~do antykomentarz (188.137. * .3) 25.02.2013 17:12
oceniono 12 razy
-6
Zgłoś

widać "antykomentarz" że bardzo dobrze znasz realia garkuchni. Ale chyba nie do końca! Większość garkuchni korzysta z wcześniej przygotowanych półproduktów. Wszystko zależy od tego w jaki sposób zostaną przygotowane do podania na talerz. Najbardziej ordynarny sposob to mikrowela. Jednak jeżeli kucharz umiejętnie doprowadzi do rozmrożenia a następnie do odsmażenia lub odgotowania, nawet się nie kapniesz że dostałeś mrożonki. Dużo jadałem i jadam w restauracjach o największej ilości gwiazdek, ale prawdziwego Chateaubrianda z sosem madera jadłem 25 lat temu. Teraz nie stać wlaścicieli na utrzymywaniu dużej ilości kucharzy na wysokim poziomie poniewż nikt nie zapłacilby takiej ceny za jedzenie.