Poznaj lecznicze właściwości żurawiny!
Żurawina to wieloletnia zimozielona krzewinka lubiąca kwaśne i wilgotne gleby, występuje naturalnie w Polsce, jednak do hodowli wybrano inny gatunek – pochodzący z Ameryki Północnej. Jej owoc nie cieszy się zbytnią popularnością, prawdopodobnie przez specyficzny, kwaśny smak. Jednak warto jej się przyjrzeć, ponieważ ten niepozorny czerwony mały owoc potrafi zwalczyć wiele dolegliwości i utrzymać nasze ciało w dobrej kondycji.
Składniki odżywcze zawarte w żurawinie
Żurawina jest popularna pod wieloma postaciami, oraz jako składnik suplementów i witaminowych soków. Nie bez powodu jest też określana jako najzdrowszy owoc świata, zawiera bowiem wyjątkowo dużo witamin jak na czerwone maleństwo.
Owoc żurawiny to bogate źródło witaminy C oraz E, ponadto zawiera w sobie duże ilości błonnika. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, broni organizm przed niszczącym wpływem wolnych rodników i przed zakażeniami. Zaś błonnik może obniżyć ryzyko choroby wieńcowej, zawału, nadciśnienia, cukrzycy i otyłości, ma zbawienny wpływ na trawienie co pomaga w utracie wagi.
Witamina E to tak zwana "witamina młodości", jest niezbędna by opóźnić procesy starzenia organizmu, jest także potrzebna do zachowania płodności oraz utrzymania w zdrowiu układu krwionośnego.
Przed czym ochroni żurawina
- Infekcje układu moczowego – żurawina posiada właściwości bakteriobójcze, oraz sprzyja wydalaniu bakterii wraz z moczem przez zapobieganie osadzaniu się ich na ściankach dróg moczowych. Owoc przyniesie również ulgę osobom mającym problem z niewypróżnianiem pęcherza do końca, ponieważ jest moczopędny.
- Choroby serca i układu krwionośnego – żurawina zmniejsza ryzyko zawału, blokuje utlenianie się cholesterolu, co zapobiega osadzaniu się go na ściankach naczyń i ochrania przed zakrzepami. Ponadto żurawina rozszerza naczynia krwionośne zmniejszając ciśnienie krwi, dlatego osoby mające problem z serem powinny zwiększyć ilość spożywanej żurawiny.
- Choroby dziąseł – duża zawartość witaminy C oraz właściwości antybakteryjne zadbają o stan Twoich dziąseł i całej jamy ustnej. Po dodaniu żurawiny do codziennej diety problemy z śluzówką znikną lub znacząco się zmniejszą. Również wrzody żołądka będą mniej dokuczać.
- Kamienie nerkowe – żurawina zakwasza nasz mocz, co sprawia, że zyskuje właściwości antybakteryjne oraz zapobiega powstawaniu kamieni z jonów wapnia i fosforu.
- Nowotwory – duża ilość antyoksydantów w żurawinie zapobiega starzeniu się komórek i niszczeniu ich przez wolne rodniki, ma to znaczenie gdy ryzyko zachorowania na nowotwór jest zwiększone.
- Opryszczka – duża zawartość witaminy C i działanie antybakteryjne mogą utrudnić wirusowi osadzenie się i tym samym ryzyko zachorowania zmniejsza się.
W jaki sposób możemy zwiększyć ilość żurawiny w diecie?
Wydaje się, że trudno przemycić do swojej diety owoc żurawiny, a jedzenie jej samej po jakimś czasie może się znudzić, nic bardziej mylnego! Jedzenie żurawiny nie musi być nudne, codziennie możemy dodać ją do czegoś innego lub zmienić formę podania.
- Aby zmniejszyć cierpkość żurawiny wystarczy polać ją sokiem z cytryny, będzie wtedy idealnym dodatkiem do zielonej sałatki zamiast bardziej popularnych rodzynek. Polanie całości oliwą zapobiegnie zmianie koloru.
- Sałatka owocowa będzie strzałem w dziesiątkę! Kwaśny smak żurawiny świetnie pasuje do słodkich pomarańczy, jabłek czy gruszek. Odrobina miodu sprawi, że smakiem zachwycać się będzie cała rodzina.
- Sok z żurawiny świetnie smakuje jako dodatkowy składnik lemoniady!
- Garść żurawiny sprawi, że smak ulubionego budyniu będzie podkręcony.
- Żurawinę warto dodawać do ciast w sąsiedztwie słodkich rodzynek.
- Warto pamiętać, że również płatki śniadaniowe czy owsianka zyskają gdy dodamy do nich garść żurawiny.
- Suszona żurawina i prażone orzechy to najlepsza przekąska do wieczornego filmu!
Przeciwwskazania do jedzenia żurawiny
Niestety nie każdy może sobie pozwolić na dodatek żurawiny w swojej diecie, ponieważ jest to specyficzny owoc. Borykający się z osteoporozą powinni uważać, gdyż zawarte w owocach szczawiany zmniejszają wchłanianie jelitowe wapnia w organizmie. Ponadto osoby przyjmujące lek o nazwie warfaryna, o działaniu przeciwzakrzepowym, również nie powinni spożywać dużo żurawiny, ponieważ zawarte w niej substancje sprawiają, że warfaryna nie jest normalnie usuwana z organizmu, co zwiększa jej działanie i może być przyczyną krwotoków.
Jeśli tylko zdrowie nam na to pozwala, to warto sięgnąć po żurawinę. Dzięki niej utrzymamy w świetnej formie układ moczowy, nie będziemy narażeni na choroby układu krwionośnego oraz zwiększy się nasza naturalna odporność.
Materiał zewnętrzny