Próchnica – lepiej zapobiegać niż leczyć
Próchnica to jedna z najczęstszych chorób atakujących zęby. Jej głównym sprawcą są bakterie, które doprowadzają do powstania kwasów i toksyn zmiękczających szkliwo zęba. W następstwie tego dochodzi do uszkodzenia szkliwa, zębiny, a na końcu miazgi zębowej. Niestety ma charakter przewlekły, jest też zakaźna, dlatego już w wieku dziecięcym należy wdrażać działania zapobiegające jej rozwojowi.
Przyczyny próchnicy
Próchnica powstaje najczęściej wskutek złej higieny jamy ustnej lub jej zupełnego braku, spożywania dużej ilości węglowodanów, diety ubogiej w fosfor, wapń, witaminy i mikroelementy oraz unikania spożywania twardych pokarmów. W dużej mierze winowajcą jest cukier, który łączy się z płytką nazębną i tym samym osłabia szkliwo. Przetwarzające go bakterie, wydzielają kwas, który zmienia pH w ustach i inicjuje proces demineralizacji szkliwa. Mikroskopijnej wielkości ubytki mogą z czasem przekształcić się w większe zmiany chorobowe, a wtedy już naprawdę krótka droga do próchnicy.
Profilaktyka, czyli jak zapobiegać próchnicy
Próchnica nie dość, że niszczy zęby, to jeszcze wywołuje wiele nieprzyjemnych dolegliwości. Zęby stają się tkliwsze, wrażliwe na ciepło, zimno, słodkie i kwaśne, zaczynają boleć, a z czasem pojawia się nieprzyjemny zapach z ust. W ich usunięciu pomoże jedynie dobry dentysta, który wdroży dobrane do potrzeb pacjenta leczenie. Można jednak tego uniknąć i jak najdłużej zachować uzębienie w idealnym stanie. Wystarczy podjąć następujące działania profilaktyczne:
- Dwa razy dziennie – rano i wieczorem – myj zęby, używając szczoteczki z miękkim włosiem i pasty z fluorem. Pamiętaj, że dzieci powinny szczotkować zęby, wykonując ruchy pionowo-koliste, a dorośli wymiatające. Na zakończenie pozbądź się zabrudzeń z języka.
- Usuwaj złogi z przestrzeni międzyzębowych nicią dentystyczną lub patyczkami międzyzębowymi.
- Płucz jamę ustną płynami antybakteryjnymi lub płukankami ziołowymi o działaniu antyseptycznym.
- Dostarczaj organizmowi odpowiedniej dawki fluoru, np. pijąc fluorkowaną wodę lub dodając go do mleka czy mąki. Jeżeli zaś chodzi o dzieci – zaleca się przeprowadzić u nich lakowanie bruzd i lakierowanie zębów, które obniżają ryzyko rozwoju próchnicy.
- Systematycznie odwiedzaj dobrą dentystkę, by skontrolować stan uzębienia, usunąć kamień nazębny i wypełnić ewentualne ubytki.
- Po posiłku żuj gumę bezcukrową przez 15-20 minut. Dzięki temu pozbędziesz się resztek jedzenia z powierzchni zębów i zwiększysz wydzielanie śliny.
- Jedz dużo warzyw i owoców.
- Ogranicz spożycie cukrów, zwłaszcza słodyczy i słodkich napojów, oraz węglowodanów.
- Uzupełnij menu o produkty twarde, włókniste i ziarna np. orzechy, jabłka, marchew. Ich przeżuwanie pomoże ci oczyścić powierzchnię zębów z powstałego podczas jedzenia nalotu.
Materiał zewnętrzny
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu