Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 43 (405) Data wydania: 23.10.07

Mistrz od chleba

Tomasz Kaszuba z Radlina został mistrzem Europy Centralnej w piekarstwie

Wraz z polską drużyną Tomek wygrał półfinał Pucharu Świata, który odbył się w Poznaniu. W marcu przyszłego roku Polacy wystartują w zawodach finałowych w Paryżu. Jeszcze w tym roku radliński mistrz piekarski weźmie udział w turniejach w Niemczech i w Hiszpanii.

Waga zgodna co do grama

W zawodach, które odbyły się w Poznaniu wystartowały trzyosobowe reprezentacje piekarzy Słowacji, Czech, Węgier i Polski. Wraz z Tomaszem Kaszubą nasz kraj reprezentowali Wiesław Kucia z Lublina i Przemysław Koperski z poznańskich Koziegłów. Drużyny rywalizowały w kilku kategoriach piekarskich: bagietki i pieczywo specjalne, pieczywo artystyczne oraz wyroby cukiernicze. Kryteria oceny przez sędziów były bardzo ostre - na przykład waga wyrobów piekarniczych musiała być co do grama zgodna ze standardami - za najmniejsze odstępstwo otrzymywało się punkty karne. Drużyny musiały też zmieścić się w wyznaczonym czasie.

Z chleba globus i niebo

Tomasz Kaszuba zakwalifikował się do polskiej drużyny podczas  eliminacji - najpierw wojewódzkich a później krajowych - które odbyły się w zeszłym roku. Drużyna trenowała pod okiem Piotra Goworka z firmy Lessafre Polska.

- Te spotkania dały nam bardzo dużo - mówi Tomasz Kaszuba. - Pozwoliły podwyższyć poziom naszych umiejętności. Sędziowie to piekarze z krajów zachodnich, a nasze pieczywo różni się od tego, które jest tam wyrabiane. Staraliśmy się, żeby to był nasz polski chleb, ale zbliżał się wyglądem do chleba zachodniego. Tematyką pieczywa był Mikołaj Kopernik. Wykonaliśmy z chleba globus, niebo, monety, pergamin i znaki zodiaku.

- Zawody są rozgrywane jako Puchar Louisa Lesaffre, francuskiego piekarza, który współpracował z Louisem Pasteurem - tłumaczy Andrzej Śmietana, właściciel piekarni, w której pracuje Tomasz Kaszuba. - Osiągnąć sukces nie jest łatwo, trzeba być dobrym fachowcem. Podczas zawodów są inne piece niż w piekarniach co ma duże znaczenie dla efektu końcowego. Tomek ma do tego talent, był najmłodszy w polskiej drużynie. Sukcesy odnosił już podczas nauki w szkole w Rydułtowach a potem brał udział w Mistrzostwach Europy czeladników.

Trzy lata startów

Drużyna, w której skład wchodzi Tomasz Kaszuba będzie reprezentowała Polskę w międzynarodowych zawodach piekarskich przez trzy lata. Potem rozpocznie się kolejny cykl turniejów o Puchar Lesaffre'a. Radliński piekarz będzie mógł w nich ponownie wystartować.

(jak)