Poznaj zalety korzystania z usług ekologicznego i zero waste hotelu
W Polsce z roku na rok powstaje coraz więcej hoteli, w których kluczowy nacisk stawia się zarówno na ekologiczne podejście do środowiska naturalnego, jak i rozsądne gospodarowanie odpadami. Stanowią one świetny wybór na nocleg dla osób dbających o przyrodę. Oczywiście takie obiekty oferują również wysoki standard aranżacji oraz obsługi.
Z naturą za pan brat
Hotel ekologiczny jest przeważnie zaprojektowany w taki sposób, że prowadzona w nim działalność powoduje jedynie znikomą emisję toksycznych substancji do atmosfery. W tym kontekście niezwykle istotną rolę odgrywają nowoczesne systemy oparte na odnawialnych źródłach energii, takie jak choćby panele fotowoltaiczne (skutecznie przekształcają energię słoneczną w prąd), oświetlenie LED, powietrzna lub gruntowa pompa ciepła, biologiczna oczyszczalnia ścieków czy agregat wody lodowej zastępujący klasyczną klimatyzację ścienną. Wymienione rozwiązania mają bardzo pozytywny wpływ na środowisko, a dodatkowo generują całkiem spore oszczędności finansowe w skali roku. Dzięki temu właściciel obiektu może sobie pozwolić np. na ustalenie atrakcyjnych cen za wynajem miejsc noclegowych (gwarancja zadowolenia klientów) bądź podniesienie pensji pracownikom.
Wygoda gości to priorytet
W hotelach ekologicznych nie są wykorzystywane plastikowe naczynia i sztućce, a przekazywanie wszelkich informacji odbywa się wyłącznie drogą elektroniczną, co w znacznym stopniu niweluje zużycie papieru. Systematycznie prowadzona jest też ścisła segregacja śmieci i odpadów organicznych - przynosi to korzyść w postaci mniejszej degradacji okolicznego krajobrazu. W łazienkach pokojowych znajdują się zazwyczaj prysznice zamiast wanien w celu wyraźnego ograniczenia marnotrawstwa wody. Warto podkreślić, że pomimo wdrożenia tych wszystkich patentów osoby odwiedzające obiekt odczuwają maksymalny komfort. Wynika on m.in. z tego, że obsługa dba o idealną czystość, otwarte przestrzenie sprzyjają swobodnemu przepływowi świeżego powietrza, a umieszczone na oknach powłoki o właściwościach antyrefleksyjnych eliminują ryzyko nadmiernego nasłonecznienia i nagrzania pokoi. Na uwagę zasługuje ponadto automatyczne zapalanie świateł dzięki innowacyjnym czujnikom wykrywającym ruch.
Pyszna i zdrowa kuchnia
Rezerwując pokój w hotelu ekologicznym, każdy gość może spodziewać się znakomitych wrażeń smakowych i jednocześnie braku uciążliwych dolegliwości żołądkowych. Posiłki przyrządzane są bowiem z samodzielnie wyhodowanych warzyw i owoców wolnych od szkodliwych pestycydów, natomiast pozostałe składniki spożywcze pochodzą od lokalnych dostawców (dokładnie zweryfikowanych). Kucharze odpowiedzialni za gotowanie nie używają w zasadzie żadnych produktów zakupionych w supermarkecie, co zapewnia optymalną jakość potraw. Wyjątkowo rozsądnym pomysłem jest wydawanie stosunkowo małych porcji, ale z opcją wzięcia darmowej dokładki. W rezultacie zminimalizowane zostaje marnotrawstwo żywności. Na koniec należy jeszcze wspomnieć o wyrzucaniu resztek kuchennych do kompostownika oraz przechowywaniu jedzenia w szklanych słoikach i opakowaniach biodegradowalnych przystosowanych do recyklingu.
Materiał zewnętrzny