Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Zdrowa dziczyzna w zasięgu ręki

Chociaż dziczyzna nie jest w rejonie opawskim najczęstszym daniem serwowanym na talerzach, to jednak może się on pochwalić lasami bogatymi w zwierzynę, zwierzyńcem służącym do hodowli dzikich zwierząt i bażanciarnią.

Zdrowa dziczyzna w zasięgu ręki

Wśród hodowanych zwierząt znajdziemy daniele, muflony, jelenie leśne, jelenie sika Dybowskiego czy dzikie świnie. W wolnych rewirach łowieckich znajdują się daniele, muflony, sarny, jelenie leśne, dziki, zające, bażanty zwyczajne i dzikie kaczki.

„Z punktu widzenia zdrowia dziczyzna jest najlepszym mięsem, jakie tylko może być, i to także dzięki temu, że jest to mięso dietetyczne – mówi Tomáš Bittner, wiceprezes zarządu spółki Opavská lesní a.s., który dalej kontynuuje: „Podczas kiedy zwierzęta domowe są dodatkowo karmione przeróżnymi mieszankami karmowymi, to w przypadku dziczyzny mamy tylko „czyste” mięso. Według mojej opinii, dziczyzna jest także bardziej smaczna niż pozostałe rodzaje mięsa, ale to oczywiście zawsze zależy od smaku i gustu klienta. Osobiście sądzę, iż najlepszą dziczyzną jest mięso danieli i jelenia sika Dybowskiego”. W opawskich gospodarstwach domowych zainteresowanie dziczyzną jest umiarkowane. „Popyt na różne rodzaje mięsa jest prawie identyczny. Najczęściej chodzi bardziej o to, czy klient potrzebuje bardziej jakościowe mięso na steki, czy chce przygotowywać gulasz z dziczyzny – komentuje preferencje i zachowania opawskich klientów Tomáš Bittner.

Specjalistyczny sklep z dziczyzną jest w Opawie w samym centrum miasta i nazywa się Zielone Królestwo (Zelené království). Znajdziemy tu ofertę mięsa daniela, sarny, muflona, dzika czy jelenia sika Dybowskiego – w tym asortymencie jest do dyspozycji udziec, plecówka, grzbiet i to wszystko bez kości, także polędwica i mięso na gulasz, zainteresowani znajdą tutaj także bażanta, zająca czy delikatesowe produkty przygotowane z dziczyzny, jak na przykład delikatne parówki czy pikantne kiełbasy. Dziczyzna pochodzi z dzikiej hodowli (nie z hodowli na fermach) w Republice Czeskiej, albo za granicą, przede wszystkim z Nowej Zelandii, dlatego ma o wiele lepszą jakość, jest zdrowsza i smaczniejsza niż mięso pochodzące z hodowli zwierząt gospodarczych. Głównym dostawcą dziczyzny jest firma państwowa Vojenské lesy a statky Lipník n. B. Zaopatrzenie pochodzi też z własnego rewiru łowieckiego i z rewirów sąsiadujących stowarzyszeń myśliwskich. Dziczyzna jest następnie przerabiana w zakładzie, który znajduje się w mieście Budišov nad Budišovkou, a jest jedynym tego rodzaju zakładem w całym regionie. W ciągu roku zostaje tu przerobione około 70 000 kg zwierzyny.

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].