Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Wodzisławski Ekonomik mistrzem w kuchni wiktoriańskiej

Wielkim sukcesem dla uczniów Ekonomika zakończył się wojewódzki konkurs gastronomiczny w restauracji Wodna Wieża w Pszczynie. Uczniowie przygotowali po mistrzowsku kaczkę w stylu wiktoriańskim.

Wodzisławski Ekonomik mistrzem w kuchni wiktoriańskiej
Zwycięska reprezentacja Ekonomika

 

Kamil Widenka i Agnieszka Warczok z klasy II technikum gastronomicznego zdobyli I miejsce, pokonując 6 innych szkół w finale konkursu. Uczniów do konkursu przygotował nauczyciel przedmiotów zawodowych Krzysztof Zielonka.

Zmagania finałowe 12 listopada odbyły się w kuchni steampukowej restauracji Wodna Wieża, a organizatorami przedsięwzięcia byli właściciele Wojciech i Agnieszka Kania.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu w ciągu 60 minut 6 porcji dania głównego z dekoracją z wykorzystaniem nowoczesnego sprzętu w restauracyjnej kuchni.

Tematem konkursu była kaczka, dowolna kasza i grzyby leśne z dowolnymi dodatkami podane w stylu wiktoriańskim w nowoczesnej aranżacji. Utrudnieniem, a zarazem wyzwaniem zawodowym dla uczniów była praca w nieznanej wcześniej kuchni restauracyjnej oraz znajdującym się tam sprzęcie. Pomocą służyło Jury Techniczne, oceniające wykonanie potraw, wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych i współpracę zespołu. Całość walorów smakowych i aranżację talerza oceniały dwie grupy Jury, Jurorzy Profesjonalni pod przewodnictwem Mirosława Drewniaka oraz Jury VIP.

Reprezentanci szkoły podali wyśmienicie skomponowane danie zatytułowane „Kaczka souse vide z wątróbką pod pianką porzeczkowo-miętową podana na poduszce orzechowej z kaszą w towarzystwie ciasta grzybowego z cheddarem, musu groszkowo-miętowego i sosu porzeczkowego”.

Jury doceniło doskonałą pracę uczniów oraz wykorzystanie nowoczesnych technik kulinarnych, takich jak gotowanie w obniżonej temperaturze souse vide, elementy kuchni molekularnej. Najwięcej uznania wzbudził smak potraw i wykorzystanie wielu elementów kuchni angielskiej podanych w nowoczesnym stylu.

 

 

4 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~bystrzak (77.253. * .103) 16.11.2012 10:20
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Ja bym prosił o jakiś pokaz kulinarny, degustację dla mieszkańców mista. Chętnie skosztuję tych przysmaków ;)

~Podpisz się... (83.22. * .108) 16.11.2012 09:19
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Gratulacje dla Agnieszki i Kamila :)

~Oki (188.147. * .110) 15.11.2012 12:37
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

Brawo Gratulacje!

~fronter (193.150. * .118) 15.11.2012 12:37
oceniono 3 razy
1
Zgłoś

Spoko chłopaki :)