Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Sposób na: pyszne i szybkie śniadanie. Rozgrzewająca tofucznica jako dzienne źródło białka [KULINARIA]

Dziś mam przepis na wyjątkowe i bardzo nietypowe śniadanie. To klasyka w nowoczesnym wydaniu.

Sposób na: pyszne i szybkie śniadanie. Rozgrzewająca tofucznica jako dzienne źródło białka [KULINARIA]
Wyszła pysznie!

Pewnie się zastanawiacie: dlaczego tofucznica? Dlaczego bez jajek? Cóż, w moim wypadku odpowiedź jest dosyć prosta. Ja po prostu jajek nie lubię, a tofucznica to równie zdrowa i wartościowa alternatywa.

Tofu, podobnie jak jajko jest bogate w białko, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor i tłuszcze. Tofu jest również bardzo łatwo dostępne (widuję je nawet w małych osiedlowych sklepikach), niedrogie i może długo stać w lodówce. 

Dlatego ja wybieram tofucznicę. 

Przepis na tofucznicę (2 porcje)

@nowiny_pl Tofucznica! #vegan ♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod & Kevin The Monkey

Składniki:

  • 1 średnia cebula, 
  • 1 kostka klasycznego tofu naturalnego, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • odrobina siekanego szczypiorku, 
  • 1 łyżeczka kurkumy, 
  • ćwierć łyżeczki soli, 
  • pół łyżeczki pieprzu, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • 4-5 łyżek wody, 
  • łyżka oliwy

opcjonalnie:

  • łyżeczka płatków drożdzowych, 
  • większa szczypta czarnej soli, 
  • ulubione warzywa, np. papryka, pieczarki lub pomidory

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Jeżeli mamy na to ochotę, dodajemy też innych warzyw. Po ok. 2 minutach dodajemu pokruszone tofu. Zostawiamy na 5 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie wodę mieszamy z przyprawami i płatkami drożdżowymi, jeżeli mamy. Wylewamy płyn na patelnię i szybko mieszając, czekamy aż woda zredykuje się, a tofucznica będzie miała odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcemy, by była mocno "ścięta", musimy poczekać nieco dłużej.  Na koniec posypujemy danie szczypiorkiem i podajemy z ulubionym chlebkiem lub w formie śniadaniowego wrapa. Gotowe!

Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].