Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 16 (232) Data wydania: 19.04.11

Grillowanie czas zacząć!

Sezon na rodzinne biwakowanie rozpoczęty. Podpowiadamy, jak tanio i bezpiecznie grillować.

Wysokie wiosenne temperatury są dla mieszkańców Rybnika i okolic znakiem, że najwyższy czas rozpocząć sezon grillowy. Zacząć więc trzeba od rusztu.

Kto dysponuje rusztem z poprzedniego sezonu, może go odświeżyć, a kto jeszcze nie jest posiadaczem tegoż urządzenia, koniecznie musi udać się na zakupy. Wybór różnego rodzaju rusztów jest ogromny. W samych rybnickich marketach można znaleźć kilkadziesiąt rodzajów, których ceny wahają się już od 11 do kilkuset złotych. Z pomocą przychodzą także sklepy internetowe, w których możemy znaleźć ciekawe okazje cenowe. Rodzaj grilla powinniśmy dopasować do naszych potrzeb. Jeśli planujemy wypad nad wodę, czy na działkę, lepszy będzie lekki i zajmujący mało miejsca. Jeżeli planujemy pieczenie w domowym ogródku, warto zastanowić się nad kupnem rusztu żeliwnego lub murowanego. Na ten drugi jednak trzeba będzie przeznaczyć minimum 500 złotych.

Co na ruszt?

Najpopularniejszym przysmakiem na sobotni wieczór jest od kilkudziesięciu lat kiełbasa. Rodzaje kiełbas są tak różne, jak podniebienia smakoszy, jednak nieprzerwanie w sprzedaży króluje kiełbasa śląska. Ceny kiełbas są uzależnione od sklepowych marży, a najtaniej kupimy oczywiście w marketach. W Tesco kupimy najpopularniejszą kiełbasę po 9,99 za kilogram, podobnie w sklepie Netto. Drożej wyjdzie nas kupno kiełbasy śląskiej w Biedronce (15,13 zł) oraz Carrefour (17,99) i Real (14, 90). Wysokie ceny kiełbas znajdziemy także w sklepach na terenie powiatu: 11,90 (market „Szparek”, Czuchów), 13,99 zł (Lewiatan, Jankowice), 14,80 (sklep „Lesz”, Czerwionka – Leszczyny),  15,00 zł (sklep spożywczo-przemysłowy w Dzimierzu) oraz 15,80 (sklep wielobranżowy, Gaszowice). Tańsze ceny znajdziemy jednak wybierając kiełbasy „zwyczajną”, „ogniskową” i „biwakową”. Wahają się między 4,99 zł a 11,99 zł za kilogram.

Nie tylko kiełbasa

Bardziej wytrawni kucharze mogą zaopatrzyć się w różnego rodzaju mięsa, które należy odpowiednio przyrządzić. Najpopularniejsze są marynowane karczki, sznycle, a także ryby, jak łosoś. – Ceny na rynku kreują duzi gracze branży mięsnej. Na pewno weryfikuje to rynek, ale nie chciałbym spekulować czy schab który kosztuje dzisiaj 13 złotych, będzie kosztował za chwilę 15. Ceny na pewno trochę wzrosną, bo jak wiadomo wszystko drożeje. Trzeba jednak pamiętać, że producentów jest dużo, więc jeśli już pojawiają się podwyżki, to bardzo umiarkowane. Chodzi o pokrycie kosztów, związanych m.in. z paliwem – mówi Andrzej Stania, właściciel Zakładu Mięsnego Stania, a także prezes Śląskiego Cechu Rzeźników i Wędliniarzy. – Jak co roku chcemy zaskoczyć klientów czymś nowym w sezonie grillowym. W tym roku na pewno będą to mięsa kulinarne w specjalnych zalewach. Będą to wyroby przygotowane przez profesjonalnych kucharzy, z którymi współpracujemy – informuje Marcin Zimoń kierownik marketingu w firmie Stania.

Bezpiecznie po grillu

Choć grillowanie nie jest wyjątkowo niebezpieczne, ważne, jak je kończymy. – Trzeba zwrócić uwagę, gdzie usuwamy popiół z takiego grilla. Najważniejsze, aby nie wrzucać go razem z palnymi materiałami jak papier czy plastik – mówi Bogusław Łabędzki z Państwowej Straży Pożarnej w Rybniku. W tym roku strażacy wyjeżdżali do gaszenia pożarów, które poprzedziło wyrzucenie żaru z grilla. – To pożary traw. W suchych okresach ogień może być roznoszony i trzeba na to uważać. Należy również pamiętać, że nie wolno rozpalać grilla na balkonach – dodaje Łabędzki. Niebezpieczne mogą być także ogniska. Kiedy planujemy ognisko, powinniśmy obłożyć je kamieniami lub ziemią, aby ogień nie przedostał się na suchą ściółkę. Ognisk nie wolno oczywiście palić w lesie.

(ska), (ms)