Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 3 (10) Data wydania: 16.01.07

Bursztyn z lipą

Grzegorz Kranc, specjalista medycyny naturalnej z Rybnika-Niedobczyc radzi, jak przygotować nalewkę bursztynową skuteczną na przeziębienia.

Jesteśmy zabiegani za pracą, pieniędzmi i dobrobytem, zapominając o czymś najważniejszym, swoim zdrowiu. Profilaktyka zdrowotna jest dla nas czymś nieznanym, dopiero gdy dopadnie nas chociażby grypa lub przeziębienie łykamy setki pigułek, faszerując nimi swój organizm niczym kaczkę z przepisów p. Makłowicza. Chciałbym przypomnieć pewne metody medycyny naturalnej. Wszystkim, którzy chcieliby uniknąć przeziębienia w okresie jesienno-zimowym polecam zbieranie w lipcu kwiatów kwitnącej lipy i sporządzania z nich herbatki. Herbatkę taką pijemy przez cały lipiec, co uodporni nasz organizm po trzech miesiącach, a więc na przełomie października i listopada. Kiedy jednak już nas dopada przeziębienie, grypa, infekcje bakteryjne górnych dróg oddechowych, angina, wysoka temperatura lub zapalenie oskrzeli, należy zastosować kurację bursztynem. Jak przygotować nalewkę bursztynową? Zalewamy w słoju 50 g nieszlifowanego bursztynu spirytusem rektyfikowanym 97-procentowym w ilości 0,5 l. Zamykamy szczelnie naczynie i odstawiamy na okres 14 dni, co pewien czas wstrząsając zawartością. Po wyczerpaniu nalewki bursztyn suszymy, następnie rozbijamy, aby uzyskać nowe powierzchnie i zalewamy ponownie. Sieczkę bursztynową możemy tłuc dwa razy. We wszystkich wyżej wymienionych przypadkach kuracja bursztynowa jest podobna: dorośli – 30 kropli nalewki na 1/4 szklanki wody 3 razy dziennie przez 10 do 14 dni. Dzieci – 15 kropli na 1/6 szklanki przegotowanej wody 3 razy dziennie przez okres 10 do 14 dni. Wieczorem i rano nacieramy nalewką plecy i piersi.

(izis)