Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 1 (1) Data wydania: 14.11.06

Słodkie życie

Kiedy był mały, przybiegał do cukierni ojca na lody domowej roboty. Czasem już po zamknięciu sklepu wybierał smakowite resztki z termosów. Dorastał wśród zapachu ciast, pierników, kremów.
Dzisiaj nie żałuje, że poszedł w ślady ojca i został cukiernikiem. – Wiedziałem, że chcę być cukiernikiem. Ta praca wciąga mnie i bawi – mówi Jan Szytenhelm, cukiernik z Rybnika. Pracuje w tym zawodzie już 31 lat. Ojciec – Witold Szytenhelm zmarł osiemnaście lat temu. Starsi rybniczanie pamiętają z dawniejszych lat jego cukiernię przy placu Wolności. Pierwsza mieściła się pod numerem 6, a potem została przeniesiona pod nr 15. Zakład został założony w 1956 roku. W tym roku obchodzi pięćdziesiąt lat istnienia. Wciąż mieści się w piwnicy rodzinnego domu, niezmiennie od pół wieku używane jest to samo narzędzie do ubijania, w którym został wymieniony tylko silnik. Pan Jan wspomina, jak ojciec potrafił wyczarować z cukru prawdziwe cuda, którymi zachwycali się także zagraniczni dziennikarze na międzynarodowej wystawie w Katowicach. Witold Szytenhelm przygotował na nią cukrowego pawia z mieniącymi się piórami, karetę z cukru z końmi z marcepana, także cukrowego muchomora, pod którym grała orkiestra krasnali. – Pamiętam, jak jechaliśmy na tę wystawę trasą do Katowic z prędkością 20km/h, żeby tego nie połamać – wspomina ze śmiechem cukiernik - syn. Dodaje, że ojciec miał anielską wręcz cierpliwość do robienia takich ozdób i talent plastyczny. Nie zrażał się nieudanymi próbami. Cierpliwie gotował wodę z cukrem, aż powstawał o odpowiedniej konsystencji syrop. Potem wylewał go na marmurową płytę, żeby nieco ostygł, a następnie ciepłą, plastyczną masę zwijał w kulę i nakładał na tak zwaną dmuchawkę. Później, podobnie jak przy produkcji szkła dmuchanego, „wydmuchiwał” z masy cukrowej piękne ozdoby. Jan lubi wymyślać nowe przepisy. Eksperymentuje, próbuje. Sprawia mu to wiele radości. Niedawno wymyślił ciasto „snikers”. Powrócił także do rodzinnej tradycji wyrobu kremów i kremówek, tak jak w dawnych czasach. Jak oka w głowie strzeże rodzinnych przepisów na firmowe serniki wiedeńskie, ciasto francuskie, eklery i kołaczyki na maśle. Są one chlubą Szytenhelmów. W prowadzeniu zakładu, przy sprzedaży ciastek pomaga mu żona Gabriela oraz siostra Sylwia. Syn Krystian studiuje politologię, a córka Patrycja jest w gimnazjum. W wolnych chwilach Jan Szytenhelm ćwiczy kung-fu i tai-chi. Czasem nazywany jest cukiernikiem w kimono.
 
Iza Salamon