Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 47 (836) Data wydania: 22.11.16
Czytaj e-gazetę

Felieton Remigiusza Rączki

Ludkowie na Górnym Słońsku ogromnie radzi fajrujom. A że je ku typu okazjo, bo przeca som Andrzejki, beztoż niy idzie siedzieć przi proznym stole.

Śloński gospodynie dycki poradzom zadbać o dobry kust, a ku tymu żodyn Andrzej nie śmi być głodny, toż wom sprzedam fajno recepta, kiero je treściwo, konkretno, tak jak my Hanysy.

I choć na Ślońsku fajryjymy Gyburstagi, toż wszystkim Andrzejom winszuja dużo zdrowio i pomyślności. I pamiyntejcie!

Co za dużo kropelek, to nie zdrowo, a w niedziela momy niedziela trzyźwości.

Ozorki w galarecie (Galert z ozorow)

Składniki: ozory wołowe peklowane 2 szt., marchew 1 szt., pietruszka 1 szt., seler 1 szt., groszek zielony 1 puszka, kości cielęce 20 dag, ocet 1 łyżka, liść laurowy 3 szt., ziele angielskie 6 szt., sól, pieprz do smaku, żelatyna 2 łyżeczki

Sposób przygotowania: Ozory dokładnie oczyścić i przepłukać. Następnie wstawić do garnka z liściem laurowym, zielem angielskim i kością cielęcą. Po 1 godzinie dodać włoszczyznę i gotować dalej ozory do miękkości (ok. 2,5 h). Po ugotowaniu z ozorów usunąć twardą błonę i pokroić w plastry grubości 1 cm (należy kroić w poprzek włókien), po czym ułożyć na talerzu w wachlarz. Od razu można przekładać ozory warzywami pokrojonymi w cienkie plastry, a wyciągniętymi z bulionu.

Bulion należy dobrze przecedzić (można przez gazę), po czym przyprawić solą, pieprzem i octem. W momencie kiedy bulion jest gorący należy rozpuścić w nim żelatynę.

Przygotowane ozory na talerzu należy zalać wystudzonym bulionem, jednakże na 2 razy. Najpierw delikatnie polać po ozorkach, a dopiero jak stężeje galareta zalać całą powierzchnię.

PORADA: ABY BŁONA IDEALNIE ZESZŁA Z OZORA, NALEŻY GO ZHARTOWAĆ, TZN. WRZUCIĆ DO ZIMNEJ WODY ZARAZ PO WYJĘCIU Z BULIONU.