Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 14 (699) Data wydania: 08.04.14

Uczniowie poznają zasady savoir-vivre

SKRZYSZÓW Od początku roku szkolnego w Zespole Szkół w Skrzyszowie realizowany jest program „ABC dobrego wychowania”, skierowany do uczniów szkoły podstawowej i gimnazjum.

Program został opracowany przez pedagogów szkolnych. Ma na celu podniesienie kultury osobistej uczniów i propagowanie pozytywnych wzorców zachowania. - Obserwujemy, że ogólnie z kulturą osobistą nie jest najlepiej. Dlatego chcemy pokazywać naszym uczniom wzory dobrych manier, pokazać im, że to ważne by umieć dobrze się zachowywać – mówi Renata Parus, pedagog szkolny w Zespole Szkół w Skrzyszowie. Program realizuje wspólnie z drugim pedagogiem szkolnym Aleksandrą Caniboł.

Autorki rozłożyły zadania, służące realizacji programu na kolejne miesiące roku szkolnego. Obejmują  one nie tylko udział w zajęciach lekcyjnych, ale także konkursy na Klasowy Kodeks Kulturalnego Ucznia, na najlepszą scenkę sytuacyjną, film klasowy promujący kulturalne zachowanie. Uczniowie wszystkich klasy rywalizują ze sobą o tytuł najbardziej kulturalnej klasy w rocznym rankingu, na który składają się punkty zdobyte w kolejnych konkursach. Obecnie trwa konkurs na najlepiej wykonany plakat klasowy promujący kulturę słowa.

Realizowane są też ćwiczenia praktyczne. Pierwszego dnia wiosny uczniowie gimnazjum udali się do restauracji Marioli i Lucjana Musiołów na żywą lekcję savoir-vivre przy stole. W praktyce przećwiczyli jak należy zachować się przy stole, spożywać posiłki oraz korzystać z zastawy stołowej. Gimnazjaliści odbyli również wycieczkę po części hotelowej obiektu i poznali tajniki pracy kucharzy zatrudnionych w goszczącej ich restauracji. Na koniec pod okiem wykwalifikowanego personelu przygotowali sałatkę owocową, ozdobili ją i spożyli zgodnie z poznanymi wcześniej zasadami kulturalnego zachowania się przy stole.

(art)