Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 18 (483) Data wydania: 05.05.09

Wędliny robią po mistrzowsku

Już po raz trzeci tytuł Mistrza Polski w Przetwórstwie Mięsa trafił do Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Pszowie

Etap centralny XI Ogólnopolskiego Turnieju Przetwórstwa Mięsa w Poznaniu, podczas którego triumfowali uczniowie ZSP, odbył się 24 i 25 kwietnia w Poznaniu. Złoto wywalczył Grzegorz Białdyga. Jego kolega  Adrian Cuber zdobył srebrny medal. Natomiast Grzegorz Zalewski uplasował się na 7. pozycji, a Mariusz Grdeń na 13. miejscu. Chłopcy przygotowywali się do zawodów przez pół roku.
 – Uczyliśmy się rozpoznawać przyprawy, osłonki naturalne i sztuczne, wykorzystywane przy produkcji wędlin, dodatki stosowane w przetwórstwie mięsa. Poza tym każdy musiał bezbłędnie zidentyfikować gatunki i rodzaje mięsa oraz określić jego zastosowanie. Trudne było rozpoznawanie po zapachu i wyglądzie przypraw, a potem odpowiednie ich zastosowanie w recepturach kiełbas – mówi Grzegorz Białdyga.
 Wszystkie te umiejętności przydały się podczas finału. Jury doceniło także białą kiełbasę, przygotowaną przez pszowskich masarzy. 
 Tegoroczny sukces uczniów z Pszowa to, podobnie jak w latach ubiegłych, zasługa nauczyciela technologii żywności,  Krzysztofa Zielonki. Pedagog przyznaje jednak, że bez pomocy lokalnych mistrzów wędliniarskich niewiele by zdziałał.
 – Wyjazd do Poznania był możliwy właśnie dzięki wsparciu finansowemu właścicieli zakładów, w których uczniowie odbywają praktyki. Dziękuję Gerardowi Tomasznemu, Tomaszowi Kuhnowi i Erykowi Kałuży. Pan Tomaszny udostępnił także swój zakład na dodatkowe przygotowania  uczniów do zmagań turniejowych – mówi Krzysztof Zielonka.

(j.sp)