Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 12 (884) Data wydania: 24.03.09

„Furgo pierze, szkubają szkubaczki…”

Szkubanie pierza to nie jest ciężka praca, tylko strasznie żmudna, dlatego trzeba przy tym opowiadać wice, bery, bojki, a nawet śpiewać – tłumaczą panie ze Stowarzyszenia Kobiet Aktywnych z Nędzy.

Przez prawie tydzień około 20 kobiet z Nędzy spotykało się przy skubaniu pierza. Nad białym puchem spędzały codziennie kilka godzin, ale wcale im się ta praca nie przykrzyła. – To nie jest trudne, tylko strasznie nudne, można nawet przy tym zasnąć, ale u nas jest wesoło – przekonują szkubaczki. – Śpiewamy sobie różne śląskie przyśpiewki np. „Szła dzieweczka…”, „Głęboka studzienka”, opowiadamy bery i bojki, no i wspominamy dawne czasy – wylicza Adela Lepiarczyk, szefowa stowarzyszenia. – Nawet telewizor nam tu jest niepotrzebny – dodają inne panie.

Pomysłodawczynią skubania pierza jest Jadwiga Przybyła. – Pomysł mój, bo i gęsi były moje. Teraz już mało kto hoduje gęsi, dlatego wracamy do tej tradycji, żeby nie zaginęła. Gęś najpierw trzeba podskubać, żeby się nie zmarnowało pierze. Kiedyś dziewczyna za jednym piórkiem miała siedem płotów przeskoczyć. Pierze było cenne, gdyż dziewczyny w posagu dostawały dwie pierzyny i dwa zegłowki (poduszki). Kiedyś, jak nie było centralnego, ludzie grzali się pod pierzyną. Teraz wolą kołdry, a pierza nikt nie szkubie, bo nie chce marasu (brudu, bałaganu) w domu – mówi pani Jadwiga.

Na koniec każdego dnia szkubaczki zasiadały do wspólnego poczęstunku, a całe przedsięwzięcie, kiedy już pierze ze wszystkich 12 gęsi było oszkubane, wieńczył tzw. fyjderbal. – To taka mała impreza na zakończenie, z kawą i śląskim kołaczem, wspaniałą babką przygotowaną przez Gabi Czogałę, kartofelzalatem (sałatką ziemniaczaną) i kotletami, przy śląskiej muzyce i naszych przyśpiewkach – opowiada Adela Lepiarczyk. – Wcześniej na fyjderbal przychodzili chłopcy z harmonijką, tańczyliśmy, robiliśmy przedstawienia. Chodziło się z tym szkubaniem od sąsiada do sąsiada – wspomina inna szkubaczka.

– Nasze stowarzyszenie wraca do tradycji, podtrzymuje te zapomniane już niekiedy zwyczaje, żeby przypomnieć jak to było kiedyś – mówi Adela Lepiarczyk. Obecnie panie przygotowują się do Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”. – W planach mamy też utworzenie izby pamięci, jesienią chcemy kisić kapustę i robić przetwory – mówi szefowa stowarzyszenia liczącego obecnie już 35 pań.

(e.Ż)