Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Jak zachować najwyższe standardy higieny w branży spożywczej?

Na sklepowych półkach wciąż pojawiają się nowe produkty spożywcze. Ich produkcja nierozerwalnie wiąże się z przestrzeganiem wysokich wymagań dotyczących higieny. Artykuły te posiadają często długi termin przydatności do spożycia. Stanowią dobre rozwiązanie dla konsumentów mogących zaopatrzyć swoje lodówki i spiżarnie z coraz mniejszą częstotliwością. Wyprodukowanie produktów bezpiecznych dla zdrowia z dłuższą datą przydatności wiąże się ze spełnieniem surowych norm sanitarnych.

Jak zachować najwyższe standardy higieny w branży spożywczej?

Utrzymanie prawidłowej higieny w zakładzie przemysłowym jest kluczowym czynnikiem zapewniającym bezpieczeństwo produkowanej żywności. Przestrzeganie wdrożonych standardów i procedur prowadzi do dostarczenia klientom artykułów niezanieczyszczonych fizycznie, chemicznie, czy mikrobiologicznie. Prawidłowa higiena dotyczy nie tylko czystości maszyny produkującej dany artykuł. Składa się na nią również ogólna czystość panująca w zakładzie, czystość powietrza oraz higiena osobista zatrudnionego personelu.

Odpowiedni projekt kluczem do sukcesu

Jak należy zaprojektować budynek i rozkład pomieszczeń przeznaczonych do produkcji spożywczej? Bardzo istotna jest odpowiednia ilość szatni dla personelu, wielkość oraz rozmieszczenie hal produkcyjnych oraz obecność śluz sanitarnych umożliwiających rozlokowanie umywalek z płynem do mycia i dezynfekcji rąk. Dozowniki do płynu do dezynfekcji powinny znajdować się w wielu łatwo dostępnych miejscach w obrębie hal produkcyjnych. Przepisy określają również, że faktura ścian powinna być stosunkowo gładka, a powierzchnie nie powinny umożliwiać zatrzymywania się zanieczyszczeń i osadów. Należy dokładnie zaplanować również rozmieszczenie instalacji umożliwiających zastosowanie odpowiednich środków czyszczących, skuteczną wentylację oraz odprowadzenia kanalizacyjne. Właściwe zaplanowanie wymienionych elementów z pewnością wspomoże późniejszy montaż węży myjących i pozostałego wyposażenia do Centralnego Systemu Mycia. Zapoznaj się z ofertą na stronie https://salmonhygiene.pl.

Przestrzeganie procedur i regularna dezynfekcja

Właściwie zaprojektowany zakład produkujący żywność to tylko jeden z elementów mających za zadanie wspomagać utrzymanie wysokiego poziomu higieny i bezpieczeństwa żywności. Najważniejszym aspektem jest odpowiedni sposób przeprowadzania mycia i dezynfekcji. Już na etapie doboru właściwego preparatu czyszczącego oraz sposobu przeprowadzenia tego procesu należy trzymać się ustalonych procedur. Więcej informacji dotyczącymi sposobu prawidłowo przeprowadzonej dezynfekcji dostępnych jest na stronie https://clean-access.com/baza-wiedzy/dezynfekcja-w-zakladzie-przemyslowym/.

Odpowiednio przeszkolony personel ma wpływ na powodzenie całego procesu. Wiąże się ono ze ścisłym przestrzeganiem poszczególnych faz zgodnie ze szczegółowymi instrukcjami. Osoby związane z branżą spożywczą doskonale zdają sobie sprawę, że częstotliwość mycia i dezynfekcji, rodzaj środków i narzędzi myjących i dezynfekujących, stężenie, temperatura i czas działania stosowanej chemii oraz sposób suszenia mytych powierzchni, a nawet opis sposobu mycia i dezynfekcji narzędzi służących całemu procesowi jest dokładnie zawarty we wdrożonych procedurach.

Testy mikrobiologiczne i ich rola

Skuteczność mycia i dezynfekcji w branży spożywczej weryfikowana jest z wykorzystaniem testów i analiz mikrobiologicznych. Ten element monitorowania higieny minimalizuje potencjalne zagrożenia. Dzięki szybkiej weryfikacji czystości oszczędzamy czas i redukujemy koszty. Wynik otrzymany w przeciągu kilku minut pozwala niezwłocznie wznowić produkcję, co przekłada się na wysoką produktywność całego procesu.

Materiał zewnętrzny