Czeski chleb w Krzanowicach
Relacja z warsztatów kulinarnych, dzięki którym uczestnicy poczuli smaki przszłości.
15 października, w Miejskim Ośrodku Kultury w Krzanowicach odbyły się warsztaty z tradycyjnych sposobów przetwarzania i przechowywania żywności. Warsztaty były poprzedzone prelekcją Marceli Szymańskiej pt. „Morawska spiżarnia. Dawne tradycje związane z pożywieniem na pograniczu polsko-czeskim", dzięki której wszystkim uczestnikom zostały przybliżone dawne sposoby przechowywania wszelkiego rodzaju produktów żywnościowych, w czasach, kiedy w domach nie było lodówek a niemalże każde gospodarstwo domowe było samowystarczalne.
Podczas warsztatów sala DK w Krzanowicach wypełniła się zapachem pieczonego chleba, świeżych ogórków, czosnku, chrzanu oraz aromatem topionej słoniny. Petra Podgrabinska z Ostravy pokazała uczestnikom jak upiec domowy chleb, Patryk Ploch z Borucina przygotował z warsztatowiczami domowy smalec ("fet") a pani Anna Hajduczek-Kudela instruowała uczestników przy kiszeniu ogórków oraz tłuczeniu masła. Każda osoba biorąca udział w warsztatach miała możliwość chociaż przez chwilę wypróbować jak ubija się masło w tradycyjnych maselnicach, na naszym terenie nazywanych "maśniczkami". Każda grupa uczestników mogła zabrać ze sobą słoje kiszonych ogórków oraz przygotowanego przez siebie smalcu jak również część przygotowanego ciasta chlebowego, aby upiec w swoich domach.
Po zakończeniu części warsztatowej przygotowany był bufet z domowym masłem, smalcem, ogórkami kiszonymi oraz upieczonym na warsztatach chlebem, dzięki czemu każdy z uczestników mógł odbyć smakową podróż do czasów swoich przodków.
Info i foto MOK Krzanowice