Owsianka – prosty i pożywny posiłek na dzień dobry!
Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Ma ono zapewnić energię i pobudzić organizm do działania. Nie zawsze jednak dysponujemy czasem, aby przyrządzić skomplikowane i wartościowe śniadanie. Jest jednak sposób na proste, szybkie i bardzo pożywne danie – to owsianka!
Owsianka – energia na początek dnia!
Zupa przygotowana na bazie płatków owsianych jest ceniona za swoje dobre właściwości. Płatki owsiane są bogate w wartościowe składniki odżywcze, co sprawia, że owsianka dodaje energii, poprawia koncentrację i dostarcza organizmowi cennych witamin (E, B1, B2, B6) i minerałów (potas, wapń, magnez, żelazo, selen, mangan). Płatki owsiane są źródłem niezwykle cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Usprawniają pracę układu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu i spowalniają proces przyswajania cukrów.
Owsianka wcale nie musi być nudna
Owsiankę można przygotować na wiele sposobów, aby nie znudziła się i za każdym razem trafiała w nasze gusta. Może być przygotowana na mleku, napoju roślinnym lub na wodzie. Dodaj do niej ulubione dodatki, np. świeże owoce (banan, jabłko albo maliny), orzechy (migdały, orzechy włoskie lub laskowe), by stała się pysznym śniadaniem! Owsiankę możesz podawać na ciepło lub na zimno w zależności od swoich preferencji. Dla urozmaicenia, możesz połączyć płatki owsiane z innym rodzajem płatków, np. z płatkami jaglanymi lub orkiszowymi.
Owsianka – przepis
Ponieważ jest wiele przepisów na owsiankę, my podajemy najbardziej tradycyjny, który jest bardzo prosty w przygotowaniu i łatwo można go urozmaicić.
Składniki na owsiankę
- 1 szklanka płatków owsianych (najlepiej górskich, ale mogą być również błyskawiczne),
- 3 szklanki mleka,
- odrobina soli,
- 1 łyżeczka cukru lub miodu (lub do smaku),
- ulubione dodatki: owoce, orzechy, nasiona, bakalie.
Sposób wykonania owsianki
Wypłucz płatki owsiane w wodzie, odcedź je i przesyp do garnka. Do płatków wlej mleko, zamieszaj, dodaj sól i cukier/miód, a całość zagotuj. Ciągle mieszając, gotuj jeszcze na nieco mniejszym ogniu, przez ok. 5 min. Zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem przez kolejne 5 minut, aby owsianka wchłonęła potrzebną ilość mleka. Dodaj owoce, orzechy lub inne dodatki.
Smakowite dodatki do owsianki
Jeśli ktoś nie lubi mleka, można je zastąpić wodą, a później dodać do owsianki np. jogurt lub maślankę. Owsiankę można podać z tym, co akurat mamy w domu. Świetnie komponuje się z nią banan, wiśnia, jabłko czy brzoskwinia, różnego rodzaju pestki i suszone owoce. Wybór dodatków do owsianki, to już kwestia indywidualnych preferencji smakowych.
Materiał zewnętrzny
A co jo jestem Koniem a moze tak jeszcze z Konewki te platki