Wtorek, 11 grudnia 2018

imieniny: Damazego, Waldemara, Artura

RSS

Jak zrobić idealną pizzę?

11.10.2018 08:45 | 0 komentarzy | (q)

Wykonanie perfekcyjnej pizzy wbrew pozorom wcale nie jest takie proste. Choć to tylko placek z dodatkami, to ukręcenie idealnego wymaga praktyki i… doskonałego przepisu. Jak stworzyć najsmaczniejszą pizzę? Podpowiadamy!

Jak zrobić idealną pizzę?
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Ciasto doskonałe

Pierwszym i najważniejszym etapem przygotowania domowej pizzy jest wykonanie dobrej jakości, przepysznego ciasta. Żeby to zrobić, musimy przygotować się na to, że pierwsze próby mogą nie dać pożądanych efektów.

Doskonały wyrób wymaga od nas praktyki i cierpliwości. Ale jeśli raz złapiemy tę technikę, nigdy już jej nie zapomnimy.

Zaopatrzmy się w mąkę, drożdże w temperaturze pokojowej, ciepłą wodę, cukier, sól i oliwę. Zaczynamy od rozczynu, czyli wody z drożdżami, mąką i cukrem. Całość odstawiamy na 10 minut. W tym czasie do miski przesiewamy mąkę, mieszamy ją z solą i żłobimy środku zagłębienie, w które wlewamy potem nasz rozczyn. Mieszamy i dodajemy oliwę. Na koniec – wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Magia pomidorów

Pizza nie obejdzie się też bez pysznego, wyrazistego sosu pomidorowego. Tutaj na szczęście nie jest już tak trudno.

Do garnka wlewamy oliwę, podsmażamy na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy pomidory – świeże lub z puszki. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.

Całość należy zagotować. Kiedy sos bulgocze, zmniejszamy ogień i gotujemy pod uchyloną pokrywą przez około 15-20 minut. I gotowe!

A na górę?

To nie mniej istotna kwestia. Przecież nie ma dobrego placka bez wysokiej jakości, pysznych dodatków. Na szczęście tutaj nie musimy się ograniczać. Na górze może znaleźć się właściwie wszystko.

Kluczem do sukcesu w wyrobie domowej pizzy jest to, czego używamy do jej wykonania. Stawiajmy zawsze na oryginalne dodatki włoskiego pochodzenia.

Podstawą jest puszysta mozzarella, która daje się swobodnie rwać. To dowód na to, że jest naprawdę porządna i pięknie rozpuści się na górze.  

A kiedy już położymy na szczycie wszystkie wymarzone przysmaki, wkładamy placek do piekarnika nagranego do temperatury 250 stopni. Wystarczy 10 minut w ukropie, żeby nasze danie było gotowe!

Dla leniuchów

W momentach zwątpienia we własne umiejętności i niechęci do kucharzenia, możemy wybrać się do jednego z tematycznych lokali, np. Dominium pizzerii w Płocku. Tutaj skosztujemy zarówno oryginalnej, włoskiej wersji przysmaku, jak i jego bardziej zamerykanizowanej odsłony.

Dobry lokal pozwoli nam cieszyć się ponadczasowym smakiem dania bez konieczności spędzania czasu przy piekarniku. I da nam pewność, że nasz wypiek nie będzie przypalony!

Materiał zewnętrzny