Czwartek, 18 kwietnia 2019

imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Gościsława

RSS

Domino’s Pizza – najlepsza warszawska pizzeria

24.04.2018 13:06 | 4 komentarze | (s)

Pizza to kultowy włoski przysmak, który występuje w kilkuset różnych konfiguracjach. Lokale ją serwujące znaleźć można na całym świecie. W Warszawie, pizzę o bardzo wysokiej jakości ma w swojej ofercie Domino’s Pizza. Co warto wiedzieć na temat tej sieci lokali? Po czym poznać dobrą pizzerię? j.

Domino’s Pizza – najlepsza warszawska pizzeria
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Garść historii o włoskiej pizzy

Historia Domino’s Pizza sięga roku 1960, kiedy to Tom Monaghan wraz ze swoim bratem Jamesem za pożyczone 500 dolarów postanowili kupić pizzerię „DomiNick’s” w Ypsilanti w stanie Michigan. Rok później, James sprzedał bratu swoją połowę lokalu za Volkswagena Garbusa. W 1965 roku, Tom zmienił nazwę lokalu z „DomiNick’s” na „Domino’s Pizza, Inc.” Dwa lata później otwarta została pierwsza franczyza sieci.

Pierwsza w Polsce pizzeria Domino’s zadebiutowała 28 lutego 2011 roku. Otwarto ją w Warszawie, przy ulicy Bukowińskiej 26c. Cechą, która wyróżnia tę warszawską pizzerię spośród innych działających w stolicy jest najwyższa jakość oraz świeżość stosowanych składników oraz ekspresowa dostawa w przeciągu zaledwie 30 minut od złożenia zamówienia. Dokonać można tego zarówno tradycyjnie, przez telefon, jak i na stronie internetowej oraz poprzez aplikację Messenger.

W Domino’s Pizza największą popularnością cieszą się następujące pizze:

  • Americano – z sosem z portugalskich pomidorów, serem mozzarella Galbani, kiełbasą pepperoni i pieczarkami.
  • Hawajska – pizza z dodatkiem sera mozzarella, szynki oraz słodkiego ananasa.
  • American Hot – gratka dla fanów pikantnych smakołyków. Pizza z serem mozzarella, kiełbasą pepperoni, cebulą oraz papryczkami jalapeno.

Do każdej pizzy zamówić można jeden z dipów:

  • Czosnkowy z dodatkiem ziół.
  • Musztardowo – miodowy – dla fanów słodko-ostrych smaków.
  • Marinara – gęsty sos pomidorowy z dodatkiem ziół.
  • BBQ – połączenie słodyczy z nutką pikantnych przypraw.
  • Mango habanero – miks pikantnej papryczki habanero i słodkiego mango.

W menu znaleźć można nie tylko pizzę, lecz także:

  • Wrapy – między innymi z młodym szpinakiem, wędzonym kurczakiem, pieczarkami, serem mozzarella i creme fraiche czy wędzonym kurczakiem, ananasem, papryczkami jalapeno, serem mozzarella i sosem mango habanero.
  • Sałatkę Coleslaw – tradycyjny, amerykański przysmak. Sałatka z kapusty i marchewki z dodatkiem sosu majonezowego.
  • Skrzydełka z kurczaka – tradycyjne lub z sosem mango habanero albo BBQ.

Nie brak tu również deserów takich, jak:

  • Domino’s Cookies – specjalność lokalu. Wypiekane w piecu, tradycyjne, amerykańskie ciasteczka czekoladowe.
  • Cinna Stix – paluszki chlebowe z cynamonem i lukrem.
  • Lava Cake – gorące ciasto z płynną, aksamitną czekoladą.
  • Choco Calzone – słodka wariacja na temat klasycznego, wytrawnego calzone. Ciasto z nadzieniem czekoladowym, posypane cukrem pudrem.

Więcej informacji na temat tej warszawskiej pizzerii znaleźć można na stronie: entuzjascipizzy.pl/.

Po czym rozpoznać dobrą pizzerię?

Pierwszą kluczową kwestią jest to, gdzie pizza jest wypiekana. Najlepiej, by był to piec opalany drewnem. Ciasto musi być dobrze wypieczone, lecz pozbawione spalenizny (być może nie każdy z nas zdaje sobie z tego sprawę, lecz czarne brzegi oraz spód są rakotwórcze). Warto również zwrócić uwagę na to, czy piec jest czysty i bez osadów.

Równie ważna jest jakość stosowanych składników. Do produkcji prawdziwej włoskiej pizzy wykorzystuje się mąkę typu 00 (cechuje ją wysoki stopień zmielenia, dzięki czemu jest bardzo lekka, a wypiekane z jej pomocą ciasto – miękkie i delikatne), ser mozzarella oraz passatę pomidorową. Przed złożeniem zamówienia warto upewnić się czy kucharze stosują produkty rodem ze słonecznej Italii. Najlepszą renomą cieszą się lokale bazujące na tradycyjnej recepturze.

Dobry smak pizzy nie wystarczy, by przyciągnąć gości. Lokale powinny tworzyć niepowtarzalny klimat zachęcający do ponownych odwiedzin. To, jaka atmosfera panuje w danej restauracji można z łatwością sprawdzić poprzez liczbę klientów. Jeżeli wymagana jest rezerwacja stolika (nie tylko w weekend), wówczas warto zainteresować się wybraną pizzerią. Warto również zapoznać się z opiniami na jej temat umieszczanymi przez klientów w serwisach społecznościowych i na forach internetowych.

Źródła:

Materiał zewnętrzny