Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 3 (480) Data wydania: 19.01.16
Czytaj e-gazetę

Produkty, które ”czyszczą” tętnice

Nie o lekach i kosztownych dietach, ale o produktach, które działają leczniczo mówiła słuchaczom raciborskiego uniwersytetu trzeciego wieku dietetyk, specjalista żywieniowiec Barbara Tkocz.

Udowodniła, że z prostych artykułów spożywczych, z dodatkiem aromatycznych ziół można osiągnąć ten sam efekt, jak po drogiej diecie śródziemnomorskiej. Uświadamiała, że niekoniecznie lekami można walczyć ze „złym” cholesterolem LDL. – Nie będę jednak mówić o diecie beztłuszczowej. Każdy składnik ma jakąś rolę do odegrania w naszym organizmie, nie można prowadzić diety i wyzerować maksymalnie tłuszcz, ale dobrać ten prawidłowy. Potrzebny jest on do wchłaniania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do tworzenia hormonów steroidowych tworzących się w nadnerczach, co pozwala nam normalnie funkcjonować – zapewniała.

Miażdżyca, przewlekła choroba polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w naczyniach, wymaga konsekwentnego postępowania dietetycznego, nie farmakologii, która jest ostatecznością. – Najpierw warto zmienić styl życia i żywienie. Można poradzić sobie ze złym cholesterolem, ale trzeba wiedzieć, co działa leczniczo. Nie ma też efektu terapeutycznego z dnia na dzień, dlatego potrzebna jest cierpliwość i konsekwencja. Jednorazowe stosowanie nie działa leczniczo – przekonywała pani dietetyk.

Czynniki ryzyka, które powodują, że w ścianach naszych naczyń odkłada się cholesterol, to: choroby cywilizacyjne np. cukrzyca, otyłość, nadciśnienie, zespół metaboliczny, ale także stres, używki, brak ruchu, genetyka.

W leczeniu miażdżycy, konieczne są metody terapeutyczne, mające na celu usunięcie cholesterolu ze ściany naczyń i odprowadzenie go do wątroby, a więc: odpowiednia dieta, odstawienie używek, aktywny tryb życia oraz racjonalny wypoczynek – umiejętność radzenia sobie ze stresem.

Należy więc spożywać produkty, które „czyszczą” tętnice – leczą, ale których nie można zniszczyć przez nieodpowiednie przechowywanie czy też niewłaściwą technologie przygotowania potraw.

Cholesterol obniżają takie produkty, jak: jabłka gotowane, fasola, słonecznik, sezam, orzechy, kminek, czarnuszka, gotowana marchew i seler, olej lniany (jedna łyżeczka rano na czczo), zarodki pszenne, mleko owsiane, grejpfruty czerwone (nie sok), brokuły przygotowane al dente, żurawina (również w formie soku lub herbatki).

– Niewielkie zmiany w żywieniu sprawią, że nie będziemy wydawać pieniędzy w aptekach, nie będziemy stać w kolejkach do lekarza – gwarantuje efekty Barbara Tkocz.

Zapewnia też, że jeśli zarzucimy zły styl odżywiania i „naprawimy” swój organizm leczeniem dietetycznym, wówczas raz na pół roku możemy pokusić się o schab, a raz na rok nawet o golonkę.

(ewa)


Oliwa z oliwek

Powszechnie dostępna, virgin – z pierwszego tłoczenia, w ciemnym szkle. Nie przetrzymujemy jej w lodówce, tylko w chłodnym zaciemnionym miejscu. Nie używamy do gorących potraw i do smażenia, bo traci swe właściwości. Ponieważ jeden gram tłuszczu to dziewięć kalorii, dlatego dodawana do potraw powinna być w łyżeczkach. Trzy łyżeczki oliwy z oliwek dziennie obniża zdolność LDL (złego cholesterolu) do odkładania się w tętnicach. Najlepiej stosować ją na surowo do surówek, sałatek, kasz, chleba, zup jarskich. Pod względem stosunku kwasów jednonienasyconych do wielonienasyconych, do najbardziej wartościowych, oprócz oliwy z oliwek, należą: olej rzepakowy, olej gorczycowy, olej z awokado, olej z migdałów, olej z orzechów laskowych.

Produkty pełnoziarniste

Głównie kasze: pęczak, gryczana, jaglana (nie kasza manna), a więc te, w których jest błonnik rozpuszczalny w wodzie, pomocny w walce z cholesterolem. Kasze wiążą kwasy żółciowe, a następnie usuwają je z organizmu.

Otręby

Obniżają cholesterol, dlatego warto wykorzystać je zamiast śmietany czy zasmażek do zagęszczania sosów, ale także do panierowania, jako dodatek do surówek, zup mlecznych, zup warzywnych, ciast i placków, a nawet do każdego posiłku po dużej łyżce. Otręby zbijają też masę ciała, dają uczucie sytości. Najlepiej przygotowywać je na wodzie, a nie na mleku.

Ryby

Minimum dwa razy w tygodniu, jednak nie te opiekane, smażone na tłuszczu, w konserwach, ale świeże w płatach, przygotowywane na parze, w rękawach foliowych. Nie należy bowiem łączyć tłuszczu rybiego z olejem, który niszczy wartościowe w rybie kwasy omega 3. Warto wybierać takie ryby, jak: makrela, która ma dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, łosoś, śledź, pstrąg, tuńczyk błękitny, jesiotr, szproty, sardele.

Dania powinny być urozmaicone, ryby można podawać na różne sposoby, np. makrelę z cukinią, czy z porami.

Kurkuma

Pomaga zmniejszyć zalegające w tętnicach złogi tłuszczowe, nawet o 26 proc., pod warunkiem, że je się ją regularnie. Kurkumę można stosować w zupach typu krem, do ryżu, jajecznicy z białek, do chleba, do warzyw.

Awokado

Spożywamy w formie pasty – zamiast masła – na pieczywo oraz jako dodatek do sosów, sałatek, surówek.

Szpinak

Jedna porcja dziennie szpinaku świeżego lub blanszowanego wystarczy, aby o 11 proc. spadło ryzyko miażdżycy. Szpinak można podawać na różne sposoby: z czosnkiem, w formie nadzienia do pierożków, lazanii ze szpinakiem. Można też przygotować biszkopt ze szpinakiem i makrelą, roladki z indyka ze szpinakiem i żurawiną, a także zupę krem ze szpinaku czy tartę z szpinakiem.

Czosnek

Stosujemy trzy ząbki dziennie na surowo lub czosnek gotowany. Może też przygotować nalewkę (1 szklanka miazgi czosnku, 1 szklanka soku z cytryny, 2,5 szklanki przegotowanej wody) i stosować raz dziennie przed snem, po kolacji.

Mięsa

Przede wszystkim chude i raz na jakiś czas: wołowina na pieczeń, niepoprzerastana tłuszczem wieprzowina, cielęcina, pierś z kurczaka, indyk. Gotowane na parze, w naczyniach żaroodpornych, w rękawie, parownikach, w naczyniach ceramicznych, na patelniach beztłuszczowych. Marynowane w różnych ziołach, z czosnkiem, z żurawiną.

Desery

Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe zaleca jedzenie: sorbetów, galaretek, bezów, budyni na chudym mleku oraz sałatek owocowych.