Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 (698) Data wydania: 01.04.14

Inżynierowie od jaj

Prowadzenie współczesnej fermy jaj ma dziś więcej wspólnego z nowoczesnymi technologiami niż z tradycyjnym rolnictwem. Nic więc dziwnego, że w Pogrzebieniu od 38 lat zajmują się tą działalnością inżynierowie, którzy nie boją się wpuścić do kurnika komputerów.

Rodzina Koczych pochodzi z Radoszów i z rolnictwem niewiele miała do czynienia. – Moja babcia – Maria Koczy była kierowniczką restauracji Widok, a dziadek Adolf pracował jako inżynier na kopalni. Po jego śmierci babcia razem z ojcem – inżynierem budownictwa założyła w 1976 roku w Pogrzebieniu naszą pierwszą fermę – tłumaczy Dawid Koczy. Na początku mieli 6 tysięcy niosek. Po pierwszej modernizacji w 1997 roku, gdy założyli system klatkowy, w kurniku znalazło się już 50 tysięcy kur. Kiedy w styczniu 2012 roku weszła w życie dyrektywa unijna zaostrzająca kryteria związane z chowem niosek, liczba kur w pogrzebieńskiej fermie zmniejszyła się do 26 tysięcy. – Nikt wtedy nie myślał o tych producentach, którzy zainwestowali w drobiarstwo biorąc duże kredyty. My mieliśmy dosyć nowoczesne klatki, które udało się się przerobić na potrzeby nowych przepisów, ale wielu innych musiało zlikwidować urządzenia, których jeszcze nie spłacili. Gdybyśmy przeliczyli pieniądze zainwestowane w sprzęt na jedną kurę to byłoby to jakieś 8 – 10 euro, a na jakiekolwiek unijne dotacje nie mogliśmy liczyć, bo dla drobiarstwa ich nigdy nie było – mówi rozgoryczony właściciel fermy.

Pan Dawid przeszedł wszystkie etapy pracy w firmie od montowania pierwszych klatek, przez rozwożenie jajek, zdobywanie klientów, aż po zarządzanie firmą. Do pracy często zabiera 5-letniego syna Tymoteusza. Gdy my rozmawiamy o kurach, Tymek siedzi sobie grzecznie u taty na kolanach i rysuje traktory, narzędzia rolnicze i roboty. Zachwycam się jego zdolnościami plastycznymi, a pan Dawid tłumaczy, że talent odziedziczył po pradziadku Adolfie i wujku Marku, których obrazy wiszą w jego biurze. Gdy jednak w drodze do kurnika trafiamy na maszynę do sortowania jajek, cała uwaga Tymka skupia się na jej działaniu. Inżynierska żyłka przeszła więc na czwarte pokolenie Koczych. 

Wieczne wakacje

– Niech pani popatrzy, czy moje kury w klatkach wyglądają na nieszczęśliwe? – pyta z uśmiechem pan Dawid, gdy wchodzimy do długiego na 100 metrów kurnika. Znajdują się w nim cztery rzędy z czterema piętrami klatek i dwa rzędy z pięcioma piętrami. Mieszka tu w sumie 26 tysięcy kur niosek, których życiem steruje komputer. Utrzymuje im stałą, wynoszącą 21 st. C temperaturę pomieszczenia oraz wentylację, podaje karmę, wodę i doświetla kurnik.

Od 2012 r. na polskich fermach mogą być stosowane wyłącznie ulepszone klatki: bardziej przestronne, wyposażone w grzędę, gniazdo, ściółkę i umożliwiające kurom zachowanie naturalnych odruchów. – Teraz jedna klatka, w której mieszka trzydzieści kur, odpowiada rozmiarem ośmiu wcześniejszym, w których mieszkało po pięć kur – tłumaczy właściciel.

Kupuje kury, które mają 18 tygodni, więc są na początku cyklu nieśności. Ogromne znaczenie ma w tym wypadku dawkowanie światła. Pobudza ono przysadkę mózgową kury do wydzielania hormonalnego, które wywołuje tworzenie się i dojrzewanie pęcherzyków jajowych. Łączna liczba godzin światła w ciągu doby nie powinna być wtedy mniejsza niż 14 i nie większa niż 17. – My zapewniamy naszym kurom tyle światła, że one mają wieczne wakacje – śmieje się pan Dawid. Szczyt nieśności kury przypada około 25 tygodnia jej życia.

Wolne od grypy

Kury z pogrzebieńskiej fermy każdego dnia wypijają 7 tysięcy litrów wody i zjadają 3,5 tony paszy. Nic więc dziwnego, że na fermie znajdują się zbiorniki z wodą, na wypadek gdyby jej zabrakło, i silosy z paszą. – Nasze nioski nie mają kontaktu z dzikim ptactwem, więc nie ma tu zagrożenia, że zachorują na ptasią grypę. Jeśli zaś chodzi o inne choroby to ferma jest pod stałym nadzorem lecznicy Orka z Czechowic-Dziedzic – tłumaczy pan Dawid, usiłując przekrzyczeć swoje kury. – Strasznie głośne – narzekam, a on kwituje ze śmiechem: głośno gdaczą bo są zadowolone. Olbrzymia szafa sterująca to serce i mózg całego kurnika. Mierzy temperaturę i wilgotność na zewnątrz i reguluje ją wewnątrz. Programuje klimatyzację, odpowiednie oświetlenie i dobór dawek paszy i wody. W razie przerwy w dostawie prądu, automatycznie przełącza się na agregat.

Kody i numerki

Jajka, które przyjeżdżają z kurnika na taśmie, po drodze są prześwietlane, by od razu można było wyeliminować uszkodzone sztuki, a następnie trafiają do drukarki, która nadrukowuje na jajkach informacje dotyczące ich pochodzenia. Pierwsza cyfra na skorupie oznacza sposób w jaki chowane są kury: 0 to chów ekologiczny, 1 – chów wolno wybiegowy, 2 – chów ściółkowy, 3 – chów klatkowy. Następnie znajduje się symbolem kraju, z którego pochodzą jajka (np. PL dla Polski). Ostatnia część kodu wskazuje bezpośrednio na producenta. Jest to weterynaryjny numer identyfikacyjny, w skład którego wchodzi: kod województwa, kod powiatu, kod zakresu działalności i kod firmy. Maszyna sortuje jajka według ich wagi od S (poniżej 53 g) do XL (73 g i więcej), dzięki czemu trafiają do odpowiednio oznakowanych opakowań zbiorczych. A te z kolei do hurtowni i sklepów.

Marzenia o kurniku

– Chcielibyśmy wybudować jeszcze jeden kurnik, żeby wrócić do tej liczby kur, którą mieliśmy przed wejściem w życie przepisów unijnych. Poza tym moglibyśmy wtedy mieć dwa stada w różnym wieku, a co za tym idzie pełny asortyment jaj – zdradza nam najbliższe plany pan Dawid i na moje pytanie o to czy nie mają jeszcze dosyć tych jaj odpowiada ze śmiechem: nie, ale nawet nam się nieraz zdarza biec po nie do sklepu, gdy się okazuje, że w domu braki.

tekst Katarzyna Gruchot
zdjęcia Paweł Okulowski