Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 (646) Data wydania: 25.03.13

Pyszna książka z polsko-czeskimi przepisami

Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji wydał książkę kucharską

MSZANA Wielkanocne judasze, czekoladowa pascha, drożdżowy baranek z rodzynkami, święcelnik połomski – to tylko przedsmak tego, co można znaleźć w wydanej właśnie w Mszanie książce kucharskiej.

„Smaczności bez granic. Chut bez hranic”, to dwujęzyczna publikacja wydana przez Gminny Ośrodek Kultury i Rekreacji w Mszanie. Książka jest zwieńczeniem projektu „Fryčovice – Mszana. Smaczności bez granic”, współfinansowanego z funduszy europejskich.

Na 96 stronach książki znajdziemy 115 przepisów kulinarnych, których autorami są mieszkańcy Mszany i czeskich Fryčovic, a także działające w obu gminach koła gospodyń wiejskich, związki emerytów, strażacy i pracownicy szkoły. Przepisy zawarte zostały w czterech rozdziałach, odpowiadających porom roku. I tak wiośnie przyporządkowane są m.in. przepisy wielkanocne, w rozdziale „lato” znajdziemy przepisy na swojskie sałatki, koktajle czy chłodniki, zaś zimą rozgrzeją nas słodkie smakołyki, domowe kołacze, czy krokiety. Do przepisów dołączone zostały ilustracje potraw, na których widok aż cieknie ślinka.  Jak zapewniają wydawcy, wszystkie zawarte w książce przepisy zostały wielokrotnie sprawdzone przez gospodynie z Fryčovic i Mszany. O kulinarnej wpadce nie może więc być mowy.

Dodatkowym atutem publikacji, wydanej w nakładzie tysiąca egzemplarzy, jest bardzo wysoka jakość druku. Książkę wydano na papierze kredowym i w twardej oprawie.

(abs)



A oto zaczerpnięte z książki kucharskiej przepisy, w sam raz na wielkanocny stół

Pascha czekoladowa

Składniki:
1 kg tłustego twarogu, półtora szklanki cukru, pół kostki masła, 5 żółtek, półtora tabliczki gorzkiej czekolady, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki.

Twaróg zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, na puszystą masę. Dodać twaróg i jedną czekoladę rozpuszczoną w gorącej kąpieli. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać miękkie masło, posiekane orzechy, rozdrobnioną resztę czekolady, skórkę pomarańczową oraz rodzynki. Przełożyć masę do formy wyłożonej lnianą ściereczką i ustawić w misce w zimnym miejscu. Po 8 godzinach wyjąć i ozdobić bakaliami.

Gotowany schab wielkanocny

Składniki: 1 kg schabu, 5 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 l wody, pół szklanki soli, 2 łyżki majeranku.

Schab obwiązać nitką, zalać wodą i gotować. Gdy na wierzchu utworzy się piana, zebrać ją i wrzucić pokrojony czosnek, cebulę, majeranek i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ugotowany schab pozostawić w tej wodzie na 12 godzin.