Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 16 (493) Data wydania: 20.04.10

Czesi szkolą się w cukiernictwie i gotowaniu

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 razem z kolegami z Vitkowa Podhradi poznają tajniki gotowania i cukiernictwa.
Za sobą mają już kuchnię amerykańską i wariacje z karmelem, marcepanem i czekoladą. Przed nimi tradycyjne potrawy polskie i kuchnia śródziemnomorska Włoch i Grecji. Mowa o uczniach Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2, którzy razem ze swoimi kolegami ze Stredniej Odbornej Skoly z Vitkowa Podhradi realizują projekt „Polsko–czeska wyprawa kulinarna w świat”. Wyprawa z konieczności ograniczona została do naszego terenu. Miała być wymiana, jak to zwykle bywa w przypadku projektów realizowanych przez szkoły z różnych krajów, ale czeska strona nie dopilnowała formalności.
 
Hamburgery na dzień dobru
 
Wszystko zaczęło się jeszcze w listopadzie gotowaniem potraw amerykańskich. W marcu uczniowie pod okiem Jerzego Waltara, mistrza cukiernictwa z Wodzisławia, starszego cechu wodzisławskiego i jego współpracowników, uczyli się dekoracji z karmelu, marcepanu i czekolady. Zajęcia trwały dwa dni. Polacy i Czesi robili m.in. słodkie róże, łabędzie, praliny z czekolady. Finałem było zdobienie tortu i degustacja. – Okazało się, że wcale nie tak łatwo się z nimi porozumieć. Wydaje się, że języki czeski i polski są bardzo do siebie podobne, a jednak były problemy. Co musiałyśmy się namachać rękami, żeby coś wytłumaczyć, pokazać – wspomina Elżbieta Kałużny, koordynator projektu.
 
Czeski nie znaczy łatwy
 
– Dogadać było się ciężko – potwierdzają Patrycja Otawa, Barbara Kaźmierczak i Maria Matuszyńska, uczennice klasy II TB, dodając zaraz, że spotkania z Czechami były bardzo miłe – Byli wyluzowani. Mogłoby być więcej takich spotkań. Do tego nauczyliśmy się czegoś nowego, np. potrawy „palce czarownicy”. To pierś kurczaka pokrojona na długie paski, panierowana w jajku i krakersach i smażona – mówią uczennice.
 
Włoskie klimaty na deser
 
Najbliższym kulinarnym krokiem będzie wyprawa w krainę tradycyjnych potraw polskich 27 kwietnia. Czesi będą robić i degustować kluski śląskie, kapustę czerwoną, rolady, bigos, barszcz czerwony z krokietami. Do tego przygotują sernik, kołacz z makiem i szarlotkę. Ostatnim etapem zaplanowanym w maju, będzie śródziemnomorska wyprawa do Włoch i Grecji. Tym razem zamiast szkoły młodzi kucharze odwiedzą Dworek Nad Stawem w Wodzisławiu–Zawadzie. Pobyt tam obejmie szkolenie przez szefa kuchni i kelnera. – Uczniowie są zadowoleni. Wymieniają się kontaktami. Tylko Czesi dziwili się, że nie można swobodnie palić w szkole – dodaje z uśmiechem Elżbieta Kałużny. Patronat nad przedsięwzięciem sprawują Euroregion Silesia i Stowarzyszenie Gmin Dorzecza Górnej Odry. Projekt współfinansowany jest z europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego i budżetu państwa.
 
(tora)