Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 20 (1149) Data wydania: 20.05.14

Specjalna dieta dla seniorów

Przełamaniu stereotypów żywieniowych u osób starszych z problemami zdrowotnymi, którym często trudno zmienić swe nawyki w jedzeniu, posłuży cykl spotkań „Odżywiam się smacznie i zdrowo” z lekarzami oraz dietetyczką.

Realizacji zadania służącego profilaktyce zaburzeń w odżywianiu, które ma na celu uświadomić seniorom, że właściwa dieta jest sukcesem dobrego zdrowia podjął się Śląski Uniwersytet Trzeciego Wieku, a finansowo przedsięwzięcie wsparł w formie dotacji prezydent miasta Racibórz.

Prawidłowe żywienie często zapobiega wielu chorobom i ich klinicznym powikłaniom. Dzięki zastosowaniu właściwej diety, bez względu na wiek, możliwe jest obniżenie stężenia lipidów i glukozy w surowicy krwi, ciśnienia tętniczego, przeciwdziałanie zakrzepom czy dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego. Poza tym zachowanie właściwych proporcji pomiędzy dostarczaną energią, a jej wydatkowaniem zapobiega nadwadze i otyłości.

Z wiekiem, na wskutek zmian zachodzących w organizmie, dochodzi do gorszego wchłaniania, słabszego odczuwania smaków, a przyjmowanie dużych ilości leków zwykle niekorzystnie wpływa na apetyt. Złe odżywianie czy nieregularne spożywanie posiłków prowadzi do spadku masy ciała, obniżenia siły mięśniowej i sprawności fizycznej. Potęguje to występujące już zaburzenia w odżywianiu. Niedożywienie z kolei upośledza pracę wszystkich narządów wewnętrznych, która z wiekiem i tak ulega fizjologicznemu spowolnieniu.

Liczne schorzenia występujące u ludzi starych stanowią wskazanie do żywienia dietetycznego. Nieodłącznie z żywieniem ludzi starych kojarzy się pojęcie tzw. diety przeciwmiażdżycowej. Ponieważ dieta ta spełnia rolę profilaktyczną, dlatego powinna być stosowana już w wieku średnim i we wczesnej starości, a nie w okresie rozwiniętej miażdżycy.

Ponadto starannie dobrany pokarm pod względem jakości i ilości, powinien być również odpowiednio przygotowany i podany. Dlatego z myślą o swych słuchaczach, na raciborskim uniwersytecie trzeciego wieku odbędą się wykłady tematyczne poparte warsztatami umożliwiającymi praktyczne sprawdzenie zdobytej wiedzy.

Już 29 maja o godz. 16.00 cykl otworzy wykład lek. med. Ewy Woźniak pt. „Choroby układu pokarmowego”. Kolejne prelekcje będą na temat: „Wpływu odżywiania na prace mózgu, układu kostnego oraz na powstawanie różnych chorób, np. nowotworów”; „Zapotrzebowania na składniki pokarmowe: białka, tłuszcze, węglowodany, składniki mineralne, witaminy – zasady prawidłowego komponowania posiłków” oraz „Nowoczesnych technologii a prawidłowego odżywiania – oddziaływanie diet na organizm człowieka np. dieta śródziemnomorska”.

Na zajęciach warsztatowych natomiast seniorzy będą się uczyć, jak: właściwie bilansować posiłki pod względem zapotrzebowania na składniki pokarmowe; przygotowywać je nowymi technikami: gotowanie na parze, pieczenie bez tłuszczu, opiekanie, a także smakowe urozmaicanie potrawy pod względem zastosowania przypraw i ziół; stosować półprodukty i zamienniki; przygotowywać  potrawy z mało znanych, a bardzo cennych produktów np. avocado, bataty, a także zwracać uwagę na estetykę potraw.

Zajęcia warsztatowe, które odbywać będą się w siedzibie Ślaskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku (PWSZ w Raciborzu) poprowadzi dietetyk, specjalista od osób starszych Joanna Chmiel.

Aby warsztaty mogły przebiegać sprawnie, prezes ŚUTW Czesława Kordyaczny zapewnia, że zakupiony zostanie potrzebny sprzęt do przygotowywania potraw: multicooker, parowar, blender i urządzenie do przygotowywania soków.

(ewa)