Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 14 (985) Data wydania: 05.04.11

Przysmaki z więziennej kuchni

Szynka dębicka, polędwice i udka z kurczaka – o takich przysmakach przeciętny emeryt może tylko pomarzyć.

 

Osadzeni w Zakładzie Karnym w Raciborzu nie narzekają na brak apetytu. Spiżarnie w więzieniu zaczynają świecić pustkami, więc zakład uzupełnia zapasy mięsa i wędlin. Postanowiliśmy zajrzeć do magazynów żywnościowych.

Leczo pieczarkowe, tony najlepszych ryb, tylko najwyższej jakości warzywa a na deser budyń – nasz poprzedni artykuł dotyczący więziennego luksusu wywołał prawdziwą burzę i lawinę komentarzy. Tak jak obiecaliśmy, wracamy do sprawy potraw serwowanych w raciborskim zakładzie. Tym razem zakład zamawia to, co najbardziej lubi każdy mężczyzna – solidną porcję mięsa na obiad.

Dwa razy w tygodniu dostawcy będą przywozić do zakładu świeże i mrożone mięso, które zniknie w więziennych kotłach. Zakupy mają wystarczyć na następny rok. Zakład zamówił między innymi siedem ton wołowiny bez kości na gulasz dla więźniów. Jak czytamy w specyfikacji zamówienia, mięso ma być jędrne i elastyczne. Za tłuste będzie odrzucane. Poza gulaszem kuchnia zamówiła dwie tony świeżej polędwicy wołowej i pięćset kilo karkówki. Kucharze przyrządzają także inne dania. W ciągu roku zużyją dwie tony dobrej jakości wątróbki, tyle samo serc z indyka i tonę udek z kurczaka. Zamówienie zawiera również długą listę wędlin, które bardzo chętnie jedzą więźniowie. Wybór jest spory. Kuchnia zamówiła kiełbasę bielską, czosnkową, kminkową, szynkową, śląską, zwyczajną, żywiecką parzoną każda w ilości od pół do półtorej tony. Na talerze w celach trafi również półtora tony metki łososiowej oraz pięć ton parówek i tona winerek.  Więźniowie chętnie pałaszują również kanapki. Na chleb trafi salceson włoski, szynka dębicka oraz szynka i polędwica drobiowa. Na tych, którzy zgłodnieją po obiedzie, czekają najróżniejsze konserwy. Będzie popularna turystyczna jak i tzw. przysmak śniadaniowy. Zamówiono szynkę drobiową oraz pasztet mazowiecki i drobiowy. Skąd tak wyszukane potrawy? Władze zakładu nie mają wyjścia i muszą postępować według przepisów. Te nakazują zapewnić każdemu z osadzonych posiłek o określonej kaloryczności. Żołądków do wykarmienia jest sporo. W raciborskim zakładzie przebywa około ośmiuset osadzonych. Więzienna kuchnia przygotowuje różne diety w zależności od wyznania lub problemów ze zdrowiem.

(acz)