Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 12 (932) Data wydania: 23.03.10

Jajka i kiełbasa najważniejsze na wielkanocnym stole

17 reprezentacji z całego powiatu zaprezentowało się na III Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych w Pietrowicach Wielkich.
Gospodarzem tegorocznej imprezy była gmina Pietrowice. Konkurs odbył się w minioną sobotę, 20 marca, w hali Zespołu Szkół. Bajecznie kolorowe stoły aż uginały się pod ciężarem wielkanocnych potraw. Były tam wędliny, sałatki, ciasta, nie mogło oczywiście zabraknąć jajek pod różnymi postaciami. – Wiele potraw w naszym regionie jest już zapomnianych, dlatego tym bardziej warto organizować takie imprezy – podkreślił Andrzej Wawrzynek, wójt Pietrowic Wielkich, otwierając konkurs, który składał się z dwóch etapów – prezentacji potraw i oceny ich degustacji. Powołano w tym celu komisję konkursową, której przewodniczył poseł Henryk Siedlaczek. Komisja, wobec różnorodności przysmaków, którymi zastawione były stoły, łatwego zadania nie miała i ostatecznie przyznała reprezentacjom wszystkich sołectw pierwsze miejsce.
 
Czym kierowały się gospodynie przygotowując konkursowe potrawy? – Najważniejsze w świątecznym menu są jajka w różnych postaciach – twierdzi Małgorzata Mizioch z Kornic. – U nas są faszerowane, gotowane, jaskółcze gniazda. Mamy też chlebek swojski, razowy z ziarnami słonecznika, z jajkiem i kiełbasą. Poza tym jest kiełbasa w cieście, no i „szpajza”, bo to taki tradycyjny deser na każdą uroczystość – dodaje pani Małgorzata.
 
Rita Kupka z KGW Wojnowice, szefowa kuchni – jak mówią o niej koleżanki – przekonuje, że najbardziej czasochłonne w przygotowaniach do konkursu były dekoracje. – Same robiłyśmy kiełbaski i baranka kiełbasianego. Farsz wkłada się do specjalnej formy i zapieka. Postawiłyśmy na tradycyjne potrawy, żadnych nowości – opowiada gospodyni.
 
Po zakończonym konkursie każdy z gości mógł skosztować wielkanocnych przysmaków.
 
(e.Ż)