Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 15 (781) Data wydania: 10.04.07

Chłopaki na medal

Dawid Orczykowski i Grzegorz Długajczyk wyróżnieni na Międzynarodowym Konkursie Młodych Profesjonalistów Branży Gastronomicznej.

Nagrodzone osoby to uczniowie czwartej klasy technikum gastronomicznego w wodzisławskim Zespole Szkół Ekonomicznych. Zawody odbyły się pod koniec marca w czeskim Brnie. Wodzisławianie pokonali 40 kucharzy z całej Europy. Dawid zdobył brązowy medal. Grzegorz – wyróżnienie. Chłopcy, zgodnie z wymogami organizatorów, przygotowali potrawy ze schabu wieprzowego. Musieli w ciągu 45 minut przyrządzić danie główne dla 4 osób. Dawid Orczykowski zaserwował roladki nadziewane mozarellą i boczkiem z młodą marchewką. Do tego podał gołąbka jarskiego wypełnionego świeżym szpinakiem i grzybami oraz rucolę z suszonymi pomidorami, cebulą z sosem kminkowo-cebulowym z szafranem na białym winie. Roladki przygotowane przez Grzegorza owinięte były w boczek i wypełnione świeżym szpinakiem oraz grzybami. Dodatek stanowiło puree ziemniaczane z kaszą kuskus. Chłopcy przyznają, że gdyby nie dodatkowe praktyki w jednej z wodzisławskich restauracji, sukces byłby raczej niemożliwy.

– Szkoła daje nam bardzo dobre podstawy teoretyczne, ale praktyka na takich imprezach to podstawa. Nam się udało. Do konkursu w Czechach przygotowywał nas Damian Nielaba, szef kuchni w restauracji Leśniczówka, gdzie od października mamy praktykę – mówi Dawid Orczykowski.

W przygotowaniach do konkursu pomagała także Elżbieta Kaczmarek–Wija, nauczycielka przedmiotów zawodowych z ZSE. Oboje nie ukrywają, że są dumni ze swoich podopiecznych.

– Dla mnie to ogromna satysfakcja. Co to za mistrz, którego uczeń nie może przerosnąć – zastanawia się Damian Nielaba.

Sukces w Czechach jest powodem do dumy, ale na laurach chłopcy spocząć jeszcze nie mogą. Obaj są dopiero na początku kucharskiej kariery. Przed nimi długa i ciężka praca.

Mistrzowskie rolady

  • Schab wieprzowy 500 g,
  • Szpinak 70 g,
  • Grzyby (suszone prawdziwki lub podgrzybki) 60 g, Boczek wędzony w plastrach 40 g, Sól, pieprz do smaku,
  • Schab podzielić na cztery płaty, rozbić, posolić, oprószyć pieprzem.
  • Namoczone wcześniej grzyby rozdrobnić. Szpinak zblanszować i rozdrobnić. Mięso faszerować. Uformować zrazy, owinąć boczkiem. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

(j.sp)