Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 (521) Data wydania: 27.03.02

Made in Połomia

Co nie wie pani co to jest święcelnik? - zawołała znajoma pani z Połomi - Jezderkusie, dyć to je na Wielkanoc u nas tak choby moczka na Boże Narodzenie. Okazało się jednak, że większość znajomych nie wie o istnieniu takiej potrawy. Nic dziwnego, bowiem w naszym powiecie święcelnik robi się tylko w Połomi. A co dom, to inny przepis. Dziennikarka „Nowin Wodzisławskich” Aleksandra Matuszczyk-Kotulska  postanowiła więc nauczyć się wypieku tej potrawy. 

Ósma rano. Wchodzę do domu państwa Maciończyk, gdzie już też czekają Zofia i Henryk Gajda.
 
Cicho, cicho baby - woła pan Bernard Maciończyk. Bo mi ciasto uciecze. Wlazować bo zima idzie, upadnie!
 
Już od 6.00 pan Bernard wyrabiał ciasto. Szykowali wielką imprezę, więc święcelników zrobili aż cztery sztuki.
 
Proszę sobie zobaczyć jak piyknie wyruszane - chwali się od razu.

To podstawa tej potrawy.
 
Jak ciasto rośnie dzieci musicie być cicho, nie wadzić się, nie skokać i zawsze przeżegnać - mówiła moja starka. Stosowałam się więc do tej procedury. Ciasto urosło wspaniale.
 
Skąd do Połomi przywędrował święcelnik, mało już dzisiaj ktoś wie. Jedni mówią że z Czech, inni że z gór.
 
Nieważne paniczko, ważne że smakuje - śmieje się pan Henryk. Moja matka Anna Gajda robiyła takich świyncylników i 20. Przeważnie we Wielki Piątek, bo wuszt wtedy zakozany, więc pewne było, że sie tego żodyn nie chyci. Dlo pewności kładła ich jednak wysoko na szrank.
 
No dobra, ciasto urosło robiymy dali, piekorz czeko - poganiał pan Bernard.

Przepis (1 święcelnik):
1 kg mąki (wrocławskiej i tortowej najlepiej po połowie)
1/4 kg cukru
szczypta soli
kostka drożdży 100 g
2 jajka
0,5 kostki margaryny lub masła
1 litr mleka
kiełbasa surowa
boczek surowy
szynka wędzona

Przygotowanie ciasta:

Kostkę drożdży zalać letnim mlekiem (ok. 100 ml), do tego dodać szczyptę cukru i szczyptę mąki (wtedy się fajnie ruszo). Przełożyć do miski, bo inaczej „uciekną”. Do tego przesiać mąkę, wlać roztrzepane jajka, rozpuszczoną margarynę, 0,5 litra mleka, wsypać 1/4 kg cukru i szczyptę soli. Dobrze wyrobić i poczekać aż urośnie (trzymać w ciepłym pomieszczeniu, można przy nagrzanym piekarniku).