środa, 20 marca 2019

imieniny: Klaudii, Eufemii, Cyriaki

RSS

Śląska Jesień Kulinarna w wodzisławskim Ekonomiku

21.11.2015 16:40 | 0 komentarzy | (q)

Potrawy „na jeden kęs” królowały podczas Śląskiej Jesieni Kulinarnej, zorganizowanej po raz piąty przez Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Mistrzami finger food okazali się reprezentanci Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach.

Śląska Jesień Kulinarna w wodzisławskim Ekonomiku
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

Śląska Jesień Kulinarna to ogólnopolski konkurs gastronomiczny od pięciu lat organizowany przez wodzisławski „Ekonomik”. Co roku przebiega pod innym hasłem przewodnim. Tematem tegorocznej edycji był Śląski Finger Food. Konkurs cieszył się ogromnym zainteresowaniem, bo wystartowało w nim aż 16 dwuosobowych drużyn. Zadaniem uczestników było przygotowanie potraw na tzw. „jeden kęs” utrzymanych w śląskim klimacie i przy wykorzystaniu trzech głównych produktów: śledzi, suszonych pomidorów oraz grillowanej papryki. Każde danie oprócz tego, że musiało być smaczne i atrakcyjne wizualnie, to jeszcze miało się zmieścić  w trzycentymetrowych pojemniczkach. -  Wybierając temat braliśmy pod uwagę różne produkty m.in. kaczkę lub królika. W końcu zdecydowaliśmy sią na finger food. Uważam, że był to dobry wybór bo to, co uczestnicy konkursu przygotowali w małych pojemniczkach, można nazwać arcydziełami sztuki kulinarnej - mówi Remigiusz Rączka, nauczyciel w ZSE, restaurator a zarazem najsłynniejszy śląski szef kuchni.

Poziom konkursu był bardzo wysoki. Jury, w którym zasiadali kucharze pracujący na co dzień w znanych restauracjach, pod przewodnictwem Mirosława Bobrowskiego, złotego mistrza Europy w carvingu (sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach), po dość długich obradach postanowiło przyznać trzy główne nagrody oraz dwa wyróżnienia. Uznanie komisji konkursowej i tym sam pierwsze miejsce oraz puchar starosty, który wręczył wicestarosta Leszek Bizoń zdobyła drużyna reprezentująca Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach,– Szymon Damijan i Karol Maślanka. Zaserwowali oni „tuszkę z królika z grillowaną cukinią i marynowaną papryką”, „krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami” oraz „harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą”. Drugie miejsce zajął team z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach - Angelika Paulus i Krzysztof Firut. Trzecie miejsce przyznano drużynie z wodzisławskiego „Ekonomika” – Dominika Rupik i Kacper Luleczka.  Wyróżnienia trafiły do reprezentacji z gimnazjum w Marklowicach oraz z Zespołu Szkół Ekonomicznych. Tak laureaci, jak i wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali cenne nagrody, które ufundowali liczni sponsorzy.

Ludzie:

Remigiusz Rączka

Remigiusz Rączka

Znany i lubiany kucharz, mistrz kuchni śląskiej.