Mistrz sałatki jarzynowej
Konkurs Kulinarny Osób Niepełnosprawnych organizowany przez Dzienny Dom Pomocy Społecznej w Raciborzu.
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie dania w postaci sałatki jarzynowej. Uczestnikami komkursu będzie pięć dwuosobowych amatorskich grup - osoby niepełnosprawne z Domów Pomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej z Raciborza i Kędzierzyna Koźla.
Grupy konkursowe będą miały do przygotowania sałatkę jarzynową z wcześniej ugotowanych przez organizatora warzyw. Na przygotowanie dania uczestnicy konkursu mają 60 minut. Do degustacji Jury należy podać sałatkę na talerzyku. Oceny dokona 3 Jurorów degustacyjnych – w tym jeden posiadający wiedzę z zakresu kuchni polskiej
Jak podkreslają organizatorzy celem konkursu będzie m. in. doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości wśród osób niepełnosprawnych oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycji kulinarnej, jak również integracja i aktywizacja osób niepełnosprawnych.