Niedziela, 25 sierpnia 2019

imieniny: Ludwika, Luizy, Patrycji

RSS

Łosoś z placuszkami warzywnymi wg KGW.tv

24.05.2016 00:00 red.

Przepis tygodnia

Potrzebne będą: filet z łososia, 5 średnich ziemniaków, duża marchew, 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, warzywa (można zastąpić mieszanką warzywną-mrożonką), jajko, łyżka mąki, pieprz, sól

Sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietany 12%, łyżka stołowa musztardy, mała cebula

Sposób przygotowania: Łososia doprawiamy do smaku (pieprz, sól, czosnek, cytryna) i pieczemy.

Warzywa gotujemy i przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawy do smaku, jajko i łyżkę mąki. Formujemy placuszki i pieczemy aż będą rumiane.

Cebulę bardzo drobno kroimy i dusimy, dodajemy łyżkę musztardy i jogurt/śmietanę w celu stworzenia sosu, do którego można dodać także trochę wywaru z warzyw.

  • Numer: 21 (498)
  • Data wydania: 24.05.16
Czytaj e-gazetę