Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 5 (430) Data wydania: 03.02.15
Czytaj e-gazetę

Kreplowy czas

Felieton Remigiusza Rączki

Latoś zima dopisuje, bajtle som rade, bo i pofujało śniegiem, ale za to pierońsko krotki karnawał. A jak dycki końcowka, to i tłosty sztwortek.

Jo by nie boł sobom, jak bych nie napiyk i se pojod dobrych krepli. A s tym je terozki we sklepach problym. Łone yno wyglądajom, ale nie szmakujom. A taki swojski, to je to.

Zresztom kożdy rok spominom kreple łod starki Maryjki- kiero była miszczyniom we kreplach. Miynciytkie, żółciutkie i jeszcze swojski powidła z wyngierek, kierymi filowała kreple. Tym szmak mom durch w gymbie.

Dziynki Bogu, Pon Boczek doł mi troszka talentu do krepli i nie chwola sie, ale dycki mom przedobre. Mono erbnoł ech to po starce.

Ale żeby kreple były dobre toż trza przede wszystkim:

1. mieć trocha pary w rynkach

2. mieć ciepłe rynce, skiż tego, że wtedy ciasto sie grzeje. A jak wtoś je dycki zmarzły, to i kreple nie porosnom

3. mieć swojski jajca (jo na to godom, łod szczynśliwych kur)

4. robić jich na fecie abo sadle

5. cyknyć do ciasta troszka szpyrolu

6. mieć dobre chynci i troszka serca do tego

Podle mie jak sie zastosujecie do mojich rad, myśle, że kreple wyndom bajeczka.

Recepta na kreple

Skład: Mąka pszenna 1 kg, drożdże 100 g, mleko 400 ml, żółtka 12 szt., cukier 3 łyżki, cukier wanilinowy 1 szt., cukier puder 0,2 kg, masło 200 g, smalec 2 kg, marmolada twarda 0,8 kg.

Wykonanie: Drożdże wymieszać z letnim mlekiem (ok. 30 stopni)- 100ml, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, ubitymi żółtkami, lekko podgrzanym mlekiem i stopionym, wystudzonym tłuszczem. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie odchodziło od rąk. Następnie pozostawić na ok. 20-30 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok.1cm, następnie wykrawać szklanką kółka. Pozostawić pod ścierką do wyrośnięcia. Następnie smażyć na rozgrzanym tłuszczu (180 stopni) przez ok. 5minut. Po usmażeniu nadziewać rozrzedzoną wrzątkiem marmoladą, można również posypać pudrem bądź polukrować.