Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 42 (415) Data wydania: 21.10.14
Czytaj e-gazetę

Gospodynie pochwaliły się nalewkami i winami

JANKOWICE. Tradycją stały się już spotkania pań z KGW Jankowice 1 z zaproszonymi gośćmi i dzielenie się przepisami i pomysłami na ciekawe wypieki, potrawy i przetwory. Złota jesień skłoniła gospodynie do podzielenia się nalewkami i winami z tegorocznych owoców.

Tej jesieni gospodynie spotykały się z szefową Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Rybniku Jadwigą Gajewską m.in. aby podzielić się swoimi przetworami owocowymi. Wtedy na degustację wystawiono dżemy, powidła, marmolady i kompoty. Przy okazji też panie przygotowały paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem oraz chłodnik wiśniowy. Ostatnim razem, 15 października gospodynie znowu urządziły degustację. Teraz pod ostrzał krytyki poddane zostały nalewki i wina z tegorocznych owoców, a także bezy, ciasto bananowe i kruche ciasteczka. – Były nalewki z pigwy, wiśni, gruszek, czarnej porzeczki oraz swojskie wina z winogron, jeżyn. Każdy stara się, aby jej przetwory były jak najlepsze, dlatego według gustu pojawiły się u nas wina słodkie, półsłodkie i wytrawne. W tym roku mieliśmy bardzo wielki urodzaj owoców. Szkoda, aby się zmarnowały, więc my jako gospodynie staramy się wszystko przetworzyć. Z owoców można zrobić kompoty, dżemy, przesmażyć jabłka, a jako urozmaicenie możemy przygotować własne, wyśmienite wino czy nalewki – mówi Urszula Kasparek, przewodnicząca KGW Jankowice 1.

Poznają nowe diety

Koło z Jankowic liczy obecnie 92 osoby, z których najstarsza jest 93-letnia pani Gertruda Gojny. – Członków z samych Jankowic nam ubywa, bo ludzie m.in. wyprowadzają się ze względu na szkody górnicze. Mamy natomiast w naszym kole sporo osób z Chwałowic, Boguszowic, Popielowa, centrum Rybnika, a nawet z Pogrzebienia. To osoby, które zazwyczaj u siebie nie mają lokalnego koła gospodyń, a interesują się taką tematyką. Dlatego są bardzo zadowolone z udziału w naszym kole – wyjaśnia szefowa KGW. Gospodynie spotykają się cyklicznie by poznawać nowe przepisy, nowe diety. – Chcemy zdrowo się odżywiać, dlatego musimy wiedzieć, jak przygotowywać potrawy, aby były lekkie i zdrowe. To już nie te czasy, kiedy jadło się tłusto i dużo. Ponadto zajmujemy się urodą, aby pięknie wyglądać. Nie ma już takich pokazów jak robienie na drutach, szycie i szydełkowanie, za to mamy np. pokazy tworzenia makijażu – informuje Urszula Kasparek.

Jeżdżą po konkursach

Pomocną ręką dla gospodyń z całego powiatu jest Jadwiga Gajewska z PODR w Rybniku, organizująca co roku konkurs „Gwara śląska na wesoło”. Na konkursie gospodynie z różnych kół ścierają się w scenkach kabaretowych, żartobliwych przyśpiewkach i oczywiście wypiekach. Gminne eliminacje do turnieju zazwyczaj odbywają się w grudniu, a finał ma miejsce w styczniu w Teatrze Ziemi Rybnickiej. Gospodynie jak zawodowi aktorzy wcielają się w role, a o tremie czy strachu przed publicznością nie ma nawet mowy. KGW Jankowice również ma na swoim koncie zwycięstwo w turnieju „Gwara śląska na wesoło”. Panie jeżdżą także po Polsce, biorąc udział w konkursach regionalnych na najlepsze potrawy. W tym roku były to konkursy na najlepszy żurek i festiwal ogórka. W najbliższym czasie gospodynie planują kolejny pokaz kulinarny.

Szymon Kamczyk


Wino z jeżyn

Składniki: 7 kg jeżyn, 4,3 kg cukru, 4 l wody, szklanka czarnej mocnej herbaty, drożdże Tokay lub inne do wina czerwonego.

Sposób przygotowania: Jeżyny po zebraniu obrać z szypułek. Następnie zagotować w wodzie z cukrem w ilości zgodnej z przepisem. Następnie ostudzić i wlać wszystko nie cedząc do gąsiora. Uzupełnić roztworem z pozostałej ilości wody i cukru (po zagotowaniu i wystudzeniu), jeśli pozostały. Wlać wystudzoną herbatę. Na koniec dodać drożdże i pożywkę (jeśli jest wymagana) i odstawić na 8-10 tygodni, dodając co jakiś czas cukru w celu pobudzenia drożdży, po czym zlać do butelek. Wino bardzo klarowne.


Nalewka z pigwy

Składniki: 1 kg owoców pigwy, 1 kg cukru, 250 ml spirytusu

Sposób przygotowania:Umyte owoce pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki. Umieścić w dużym słoju i zasypać cukrem. Przykryte ścierką odstawić na 14 dni. Po upływie dwóch tygodni zlać syrop i wymieszać ze spirytusem. Odstawić na dwa miesiące, po czym przefiltrować i zlać do butelek.