Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 31 (1160) Data wydania: 05.08.14
Czytaj e-gazetę

Agronowiny: Klęska urodzaju

Choć zbiory rzepaku były w tym roku bardzo udane, to na wysokie ceny w skupach rolnicy nie mogli liczyć. Nie lepiej było z pszenicą konsumpcyjną, której niski procent białka zadecydował o niższej jakości.

W tym roku mamy bardzo dużą nadprodukcję rzepaku. – W skali kraju szacuje się, że będzie go milion ton więcej, niż zakłady będą mogły przerobić. Posiano ok. 900 tys. ha rzepaku. Zakładając, że zbiór wyniesie 4 tony z każdego hektara, w prostym rachunku da to ok. 3,5 mln ton zbioru krajowego. Ponieważ zakłady tłuszczowe przerabiają od 2,2 mln do 2,5 mln ton rzepaku, stąd spora nadwyżka – tłumaczy Maciej Marcisz, kierownik działu skupu płodów rolnych w firmie Chempest. Problem ten dotyczy nie tylko naszego kraju, ale i całego świata. Nadwyżkę produkcji rzepaku mają Stany Zjednoczone, Kanada, Australia i europejscy potentaci w tej dziedzinie: Niemcy, Francja i Czechy. Chempest za jedną tonę rzepaku płacił w skupie od 1160 zł do 1270 zł.

Bogusław Lara z Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Krzanowicach ocenia, że rolnicy sami przyczynili się do tej sytuacji. – Wysokie ceny w skupach z lat ubiegłych skłoniły ich do zwiększenia produkcji rzepaku i przy takim urodzaju, podaż przewyższyła popyt – wyjaśnia. W spółdzielni zebrano już rzepak (182 hektary) i zaczęto zbiór pszenicy (300 hektarów). – W ubiegłym roku nasza pszenica miała bardzo dobre parametry jakościowe i w całości sprzedaliśmy ją jako chlebową. W tym roku, ze względu na deszcze nie zebraliśmy nawet 1/3 upraw. Ze wstępnych badań odmiany nicol, którą zebraliśmy, wynika, że jej jakość jest na pograniczu. Brakuje nam 0,5% do osiągnięcia odpowiedniej zawartości glutenu. Mam nadzieje, że jeśli pszenica przeleżakuje 3, 4 miesiące to będzie miała szansę uzyskać odpowiednie parametry – dodaje pan Bogusław.

Problem z jakością pszenicy konsumpcyjnej, która ma niższą zawartość białka w ziarnie dotyczy wielu rolników. W roku ubiegłym kształtowała się ona na poziomie 13 – 13,5 proc. a w tym roku ma od 11 do 11,5%. – W związku z deszczami zawartość glutenu może nadal spadać, więc pszenicy o wysokich parametrach może być za mało. Pszenica konsumpcyjna musi mieć przynajmniej 12,5% zawartości glutenu. Jeśli ma mniej, jest już traktowana jako paszowa – tłumaczy Tomasz Katolik z firmy Katolik, zajmującej się skupem zbóż. Za tonę pszenicy konsumpcyjnej Katolik płacił w skupie rolnikom 630 zł, za pszenicę paszową od 500 do 550 zł.

(ok)


Pracownicy Spółdzielni Usług Rolniczych i Środowiskowych z Raciborza, która świadczy usługi polowe, zbierali pszenicę przy tzw. Mycie. Kombajniście Zygmuntowi Herudowi, który w ciągu godziny zbiera zboże z dwóch hektarów pola, pomagali Łukasz Melc i Kazimierz Stanowski. Za taką usługę rolnik płaci w zależności od wielkości pola od 350 do 400 zł od hektara.

Ryszard Wolnik z Zabełkowa cztery lata temu przejął gospodarstwo od ojca i dziś gospodaruje na 60 hektarach. Na polu korzysta z pomocy kombajnu bizon, w domu zostały jeszcze ciągniki john deere i zetor 11. Oprócz pszenicy uprawia rzepak, jęczmień, owies dla koni i kukurydzę.

Jak są żniwa to się pracuje i po 10 godzin dziennie – mówi kombajnista Waldemar Chmiela, od 25 lat pracownik Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej w Krzanowicach. Po pszenicy do zebrania zostanie jeszcze 140 hektarów kukurydzy i 70 hektarów buraków.