Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 30 (1159) Data wydania: 29.07.14
Czytaj e-gazetę

Owocowa rozkosz dla podniebienia

Owocowe desery w postaci sałatek oraz koktajlu smakowały równie wybornie, jak wyglądały. Przygotowujące je słuchaczki z raciborskiego uniwersytetu trzeciego wieku, dołożyły wszelkich starań, by z owoców, zarówno tych ogrodowych, jak i egzotycznych, wyczarować smakowite arcydzieła. Za takie z pewnością uznać można arbuz, który „wyrzeźbiły” Elżbieta Molenda i Halina Szykuła.

Wspólne pichcenie zorganizowane w ramach warsztatów „Odżywiam się smacznie i zdrowo” przebiegało pod okiem dietetyk, specjalistki od osób starszych Joanny Chmiel. – Zależało nam żeby wprowadzić do deserów owoce południowe, jak melon czy mango, po które rzadziej sięgamy, bo nie znamy ich walorów lub cena ich jest za wysoka – tłumaczyła dietetyk Joanna Chmiel. Owoce te doskonale komponowały się z tymi rodzimymi, które panie przyniosły z działek. Sałatki wzbogacone jogurtem naturalnym, stanowiły zdrową i równie smaczną alternatywę dla deserów przygotowanych na bazie kalorycznej śmietany – kremówki.

Przed degustacją Joanna Chmiel przypomniała walory melona i mango. Ten pierwszy jest owocem afrykańskim, niskokalorycznym, bogatym w witaminę A i C oraz składniki mineralne, zwłaszcza potas. Zawiera też trochę błonnika, węglowodany oraz minimalne ilości tłuszczu i białka.

Melon można serwować z warzywami, kurczakiem lub owocami morza. – Jeszcze do niedawna było nie do pomyślenia, aby łączyć produkty słodkie ze słonymi, a dziś przyrządza się nawet marynaty owocowe do mięs. Kwasy zawarte w owocach powodują, że mięso kruszeje i nabiera specyficznego smaku – tłumaczyła pani dietetyk. Odświeżające walory melona wykorzystuje również kosmetyka. Nie wskazany jest jednak dla cukrzyków. – W cukrzycy w ramach wymienników węglowodanowych dozwolone są owoce, ale należy je spożywać do godz. 14.00. Zjadane przed snem podnoszą poziom glukozy. Jeśli już „zgrzeszymy” musimy przełożyć to na energię, a więc wysiłek fizyczny. Dlatego po zjedzeniu należy pójść np. na spacer – zachęcała słuchaczki pani dietetyk. Wieczorem bezkarnie można zjeść kalafior lub inne warzywa, bo w odróżnieniu od owoców posiadają niski indeks glikemiczny.

Wykorzystany do przygotowanego podczas warsztatów koktajlu owoc mango świetnie nadaje się również do sporządzania soków, dżemów, sałatek oraz sosów do mięs. Zawiera dużo wody, węglowodanów, potasu, magnezu, fosforu, a także żelazo, witaminę C, A, B1, B2, PP. Ponieważ ma właściwości zmiękczające i ochronne, znalazł zastosowanie w kosmetyce, a dzięki zawartości witaminy C i E wykorzystywany jest w produktach o działaniu przeciwstarzeniowym.

Zdrowe, owocowe desery przygotowane w ramach warsztatów były przede wszystkim prawdziwą rozkoszą dla podniebienia.

(ewa)