Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 17 (937) Data wydania: 27.04.10

Pieczony chleb musi być na każdej imprezie

Świąteczny stół w ich wykonaniu to majstersztyk, jednak ich specjalnością, wielokrotnie nagradzaną, jest pieczony chleb. Mowa o gospodyniach z Kornic.
Najmłodsza ma 32 lata, najstarsza – 83. Jest ich 40, a przewodniczy im Róża Piskała. Panie od marca 2007 r. zrzeszone są w Związku Śląskich Kobiet Wiejskich. Spotykają się co miesiąc. Na ostatnim spotkaniu, 20 kwietnia, panie cieszyły się z prezentów, które otrzymały z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa za przygotowanie stołów wielkanocnych na wystawach w Pietrowicach i Kolonowskiem. Srebrny garnek i serwetki na pewno się przydają. – Na naszych spotkaniach pieczemy, gotujemy, wymieniamy się przepisami, omawiamy sprawy związane z organizacją dożynek, biesiady czy festynów – opowiada przewodnicząca Róża Piskała.
 
Na kulinariach się nie kończy. Gospodynie dbają o formę na siłowni i zajęciach aerobiku. Sporo też podróżują. – W tym roku mamy wyjazdy do Londynu, Chorwacji, Niemiec oraz obóz dla dzieci w Bosingen w Niemczech. Wyjazdy dofinansowane są przez władze naszego koła, mamy też pieniądze ze składek i sponsorów – mówi pani Róża. Na każdym spotkaniu  śpiewany jest też specjalny hymn grupy.
 
Specjalnością pań z Kornic jest pieczony chleb, który w różnych wersjach (z szynką, kiełbasą i jajkami) już trzy razy wygrywał na różnych konkursach. Zakwas wędruje z rąk do rąk. Osoba, która go otrzyma, do dwóch tygodni musi upiec chleb. Połowa kobiet już to zrobiła, mało tego, zakwas zawędrował już nawet do Niemiec.
 
Pieczony chleb

Składniki:
Zakwas, mąka, przegotowana woda, słonecznik, siemię lniane, otręby, pestki dyni, sól, cukier

Sposób przygotowania wg Pelagii Krutki:
Wszystkie sypkie składniki wymieszać w jednej misce. Zakwas rozcieńczyć w czterech szklankach letniej, przegotowanej wody i wymieszać. Pół słoika zakwasu zostawić na następny raz. Rozcieńczony zakwas połączyć z sypkimi produktami. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na dwie godziny. Następnie przełożyć do 2-3 wysmarowanych masłem form keksowych. Odstawić do zimnego pieca na 8 godzin, nie otwierać. Po tym czasie piec 1 godz. 15 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na bok.
 
(e.Ż)