Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 25 (792) Data wydania: 19.06.07

Smak śląskiej kuchni

Gospodynie z Rud przywiozły „Srebrny durszlak” z II Festiwalu „Śląskie smaki”.

Festiwal odbył się na cieszyńskim rynku. O miano najlepszych kucharzy rywalizowali amatorzy oraz profesjonaliści – uczniowie szkół gastronomicznych oraz kucharze z hoteli, restauracji i zajazdów.

Drugie miejsce wśród amatorów oraz „Srebrny durszlak” zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Rud. Panie wystąpiły w składzie: Gabriela Dudek, Mariola Duda, Małgorzata Złotoś, Mariola Zieleń oraz Renata Dudek. Przygotowały schab sztygarski z kluskami bułczanymi i kapustą zasmażaną.

Danie przypadło do gustu profesjonalnemu jury, a laureatki, które swoje koło założyły w kwietniu minionego roku były zaskoczone sukcesem. Nam zdradziły przepis na swoje smakołyki. Schab należy natrzeć przyprawami i czosnkiem, owinąć wokół kiełbasy śląskiej, obsmażyć a następnie dusić w piekarniku, polewając piwem. By zrobić bułczane kluski trzeba namoczyć długą bułkę (tzw. weg) w mleku, dodać podsmażanej (duszonej) cebulki, pietruszki, jajek, przypraw (sól, pieprz, gałka muszkatołowa) oraz bułki tartej a następnie gotować około 20 minut w osolonej wodzie. Do kapusty zasmażanej potrzebny jest dobry chudy boczek oraz zasmażka z cebulki.

Wśród 20 drużyn były też panie z DFK w Krzanowicach: Agnieszka Ternka, Gerda Riemel, Maria Nikiel oraz Brygida Abrahamczyk (na co dzień członkini zarządu powiatu). Przygotowały roladę po morawsku, kluski śląskie oraz kapustę (tzw. zeli), a publiczność częstowały własnoręcznym wypiekiem – śląskim kołaczem.

II Festiwalowi Kuchni Śląskiej – „Śląskie Smaki” towarzyszyły prezentacje regionów i gmin oraz lokalnych producentów oraz wytwórców produktów żywnościowych. Powiat raciborski na stoisku regionalnym „Zielona Oaza Kultur” promował nie tylko walory turystyczno–krajoznawcze ziemi raciborskiej, ale i produkty żywnościowe z naszego powiatu: chleb z Piekarni Liszka z Żerdzin, wyroby cukiernicze firmy Silvest z Nędzy oraz piwo Browaru Racibórz. Przed stoiskiem ustawiały się długie kolejki. Starostwo bowiem zorganizowało wielką degustację smakołyków z Raciborskiego, a cieszynianie nie omieszkali skorzystać z oferty, zaopatrując się przy okazji w foldery opisujące nasze atrakcje turystyczne.

W festiwalu wzięli również udział mistrzowie pszczelarscy z terenu powiatu raciborskiego, a o walorach miodu i pyłku kwiatowego przekonywali Werner Koszorz reprezentujący Rodzinne Gospodarstwo Pasieczne „Rój” i Henryk Krzystkowki z Kornowaca. Na stoisku można było skosztować miodu z pasieki towarowej Henryka Pietrasza.

Organizatorami imprezy były Śląska Organizacja Turystyczna oraz Biuro Promocji i Informacji Urzędu Miejskiego w Cieszynie pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.

– Staramy się wspólnie z miastem, by III edycja imprezy odbyła się w przyszłym roku w Raciborzu – zapowiada Grażyna Wójcik, kierownik referatu promocji i współpracy zagranicznej Starostwa Powiatowego.

(waw)