Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 51/52 (714/715) Data wydania: 20.12.05

Bomba, że palce lizać

Bomba składa się z ciasta biszkoptowego, kremówki, żelatyny z dodatkiem wina. „To prawdziwa bomba kaloryczna”  - śmieje się Maria Gocha, gospodyni z Krzanowic, która przyrządziła ciasto o tak charakterystycznej nazwie. Ten oraz wiele innych świątecznych specjałów można było spróbować podczas konkursu potraw regionalnych „Nasze kulinarne dziedzictwo”, który odbył się w Krzanowicach, 10 grudnia.
Stoły aż uginały się od smakołyków, przygotowanych przez reprezentantki czterech sołectw z terenu gminy. Królowały oczywiście ryby, przyrządzone na wiele rodzajów. Są bardzo wdzięcznym materiałem do eksperymentów kulinarnych – zapewnia Karina Gajda z Borucina. Obok karpia i śledzi na stole tamtejszych gospodyń znalazły się też szaszłyki z mintaja z pieczarkami. Tradycyjne ryby podały w równie ciekawy sposób, np. śledź w kożuchu, na który składają się marchewka, ogórki, cebula, ziemniaki. A wszystko to „otulone” majonezem. Oprócz tego zaserwowały karpia w panierce grzybowej w naczyniu chlebowym. Zgodnie z tradycją, w Wigilię, chlebem tym karmi się zwierzęta – wyjaśnia K. Gajda. Gospodynie z Borucina przygotowały na konkurs 29 potraw, wśród których było kilka rodzajów zup, desery i pieczone jabłka.
 
Panie z Krzanowic zaserwowały aż 33 różnego rodzaju smakołyki. Przygotowania zajęły im dwa dni. Tradycyjne potrawy to moczka, karp, zupy rybna i fasolowa. Stosunkowo niedawno pojawiły się kruche ciasteczka „ule”, które przyszły do nas z Czech – mówi Agnieszka Ternka z Krzanowic.
 
Gospodynie z Wojnowic przygotowały dwa rodzaje moczki. Na pierniku i „katarzynkach” - wyjaśnia Maria Wieczorek.  Na ich stole znalazło się 27 świątecznych przysmaków, m.in. pięć rodzajów zup, wśród których nie zabrakło czerwonego barszczu i uszek z grzybkami oraz ryb przyrządzonych na wszelkie sposoby, np. w szpinaku oraz wielu rodzajów ciast, ciasteczek i sałatek.
 
Na stole pań z Bojanowa wyróżniał się misternie ozdobiony warzywami karp. Przygotowanie tych dań nie jest trudne, ale trzeba poświęcić na to sporo czasu – zdradza Irena Majnusz.
 
Konkurs ma na celu ukazanie kulinarnych tradycji naszego regionu, tego, jak można przyrządzić przepyszne potrawy – mówi Bożena Jankowska z  Powiatowego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Raciborzu, specjalistka ds wiejskiego gospodarstwa domowego. To część naszego dziedzictwa kulturowego, przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Najbardziej widać to w okresie świątecznym, kiedy każdy stara się przyrządzić te potrawy  - wskazuje Manfred Abrahamczyk, burmistrz Krzanowic. Degustacje smakołyków poprzedził krótki program artystyczny dzieci z tamtejszego przedszkola.
 
Organizatorem konkursu był Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie – Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Raciborzu oraz Urząd Miasta Krzanowice. Komisja oceniająca potrawy, której przewodził Jerzy Borowiec, dyrektor ŚODR, postanowiła przyznać równorzędne pierwsze nagrody wszystkim prezentacjom.
 
(Adk)