Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Polacy to pizzożercy

Pizzę przynajmniej raz w miesiącu je ok. 62% Polaków - wynika z badania agencji PMR.

 

Niemal równie popularne jak kupowanie pizzy w restauracji, pizzerii lub barze (33% Polaków), jest pieczenie jej samodzielnie w domu (32%). Nieco mniej popularne jest zamawianie pizzy z dowozem (24%), a także kupowanie pizzy mrożonej lub spodów do pizzy (16%).

Niezależnie od rodzaju (dowożona, w lokalu, mrożona, pieczona samodzielnie) pizza cieszy się największą popularnością wśród osób z najmłodszej grupy wiekowej uwzględnionej w badaniu (18-24 lata). Wśród grup wiekowych od 18 do 44 lat największą popularnością cieszy się pizza jedzona w lokalu, a następnie pizza dowożona. Najmniejszą popularnością w tych grupach wiekowych cieszą się pizze mrożone i spody do pizzy. Konsumenci z przedziału wiekowego powyżej 45 lat wolą przygotować pizzę samodzielnie w domu. Ci ostatni dodatkowo w ogóle nie lubią kupować mrożonej pizzy, podczas gdy konsumenci z innych grup wiekowych robią to czasami.

Wśród konsumentów z wyższym wykształceniem wzrasta udział tych, którzy kupują pizzę w lokalu lub zamawiają do domu, kosztem spadku udziału osób jedzących pizzę mrożoną oraz przygotowujących pizzę w domu.

Mężczyźni częściej wybierają pizzę w lokalach, dowożoną oraz mrożoną, podczas gdy kobiety częściej decydują się samodzielnie ją upiec.

W lokalach pizzę jedzą najczęściej osoby o średnim dochodzie (2001–3000 PLN). Podobnie jest z pizzą z dowozem, ale jak się okazuje, od tego rodzaju pizzy nie stronią także ci, których dochody są najwyższe (powyżej 4000 PLN na osobę). Im niższe dochody, tym większa popularność pizzy mrożonej oraz pieczonej w domu. Spośród osób jedzących pizzę w lokalu, 60% zamawia także pizzę z dowozem.

Zamawianie pizzy z dowozem jest praktykowane przez około 24% badanych. Fani pizzy dowożonej do domu lub do pracy zamawiają ją najczęściej raz na miesiąc (prawie połowa badanych). Ponad 1/3 (36%) robi to 2-3 razy w miesiącu, 12% raz na tydzień, a 4% nawet częściej.

Zamawiający pizzę w zdecydowanej większości kontaktują się z pizzerią przez telefon (96%), znikomy procent robi to przez internet. Polacy regularnie zamawiający pizzę nie kłopoczą się z każdorazowym szukaniem numeru telefonu do pizzerii - większość z nich ma go zapisanego w telefonie (44%). Spora część konsumentów szuka numeru telefonu pizzerii zarówno na ulotkach (29%), jak i w internecie (25%). Zdarzają się osoby, które mają zwyczaj pytania o numer telefonu do pizzerii swoich znajomych.

Konsumenci korzystający z oferty pizzy z dowozem najczęściej korzystają z menu dostępnych na ulotkach (prawie 47%). Spora część z nich szuka menu pizzerii w internecie (26%), a nawet deklaruje, że zna je na pamięć (23%). Niewielka część konsumentów prosi o przedstawienie menu przez telefon (5%).

Docieranie do oferty pizzerii przez internet jest bardziej charakterystyczne dla kobiet, dla osób z młodszych grup wiekowych oraz dla osób z wykształceniem średnim lub wyższym. Z internetu chętniej korzystają w tym celu także osoby z większych miast oraz mieszkające w jedno- lub dwuosobowych gospodarstwach domowych.

W dużych miastach mało popularne jest korzystanie z ulotek pizzerii, w przeciwieństwie do małych miast i wsi, gdzie taka forma docierania do oferty pizzerii jest preferowana przez większość konsumentów. Ponadto, na obszarach wiejskich i w mniejszych miasteczkach konsumenci często znają menu pizzerii na pamięć. Z ulotek korzystają częściej konsumenci z wieloosobowych gospodarstw domowych.

Pizze mrożone lub spody do pizzy kupuje 16% badanych. 57% spośród nich kupuje pizzę mrożoną (lub spód) najczęściej raz w miesiącu, ponad 1/4 czyni to 2-3 razy w miesiącu (29%), co dziesiąty - raz w tygodniu (10%), a 4% częściej.

Najbardziej popularną praktyką wśród osób, które kupują pizzę mrożoną, jest wzbogacanie jej dodatkami samemu w domu (deklaruje tak 49% konsumentów pizzy mrożonej), 35% konsumentów kupuje gotową pizzę, do której nic już nie dodaje, a najmniejszą grupę stanowią osoby, które kupują sam spód do pizzy i następnie samodzielnie przygotowują do niej dodatki (ok. 15%).

Polacy deklarują, że kupują pizzę mrożoną lub spód do pizzy najczęściej w dyskontach (blisko 30%). Nieco mniej popularne jest kupowanie ich w supermarketach (25%), sklepach osiedlowych (21%) lub w hipermarketach (19%).

Konsumentami pizzy z dyskontów są najczęściej mężczyźni, osoby z wykształceniem poniżej średniego, osoby o najniższym dochodzie, mieszkające w małych miejscowościach. W supermarketach kupują częściej kobiety, osoby z wykształceniem wyższym, posiadające najwyższe dochody, mieszkające w większych miastach. W sklepach osiedlowych chętnie kupują osoby, które jedzą pizzę mrożoną regularnie (raz w tygodniu lub częściej).

Znajomość spontaniczna marek pizzy mrożonej jest na niskim poziomie. Wśród osób, które kupują pizzę mrożoną lub spody do pizzy przynajmniej raz w miesiącu, 70% nie potrafi wymienić żadnych nazw marek. Najlepiej kojarzone są marki pizzy Dr Oetkera: Guseppe (10%), Rigga (9%) i Ristorante (7%). Pojedyncze wskazania otrzymały także pizza Bistro (Iglotex), Paradiso oraz pizza marki Carrefour. Nie pytano o nazwy producentów, ale kilka osób tylko w ten sposób kojarzyło produkty (ok. 5%). Badanych pytano o znajomość spontaniczną, która zawsze ma niższy wskaźnik niż znajomość wspomagana, gdzie odczytuje się listę marek respondentom.

Ogólnopolskie badanie konsumenckie zostało przeprowadzone przez PMR w kwietniu 2012 r. na reprezentatywnej próbie 600 pełnoletnich Polaków. Błąd oszacowania wyniósł maksymalnie 4%.

 

 

 

 

17 komentarzy

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~kontroler (195.238. * .131) 11.03.2013 18:45

w czyzowicach najlepsza pizze mozna zjesc u Zenoniego. A wedrujacym po Wroclawiu polecam Rewelacyjna pizzerie Brawa na placu Grunwaldzkim-do wyboru na grubym lub jak ktoswoli na cienkim ciescie.Robiona na oczach klientow. Pyyyycha!

~paulalala (95.49. * .229) 11.03.2013 18:32

pizza jest spoko, w niedziele na kaca żeby przywieźli nam pod nos, ale tak normalnie odżywiać się zdecydowanie wolę w domu, a jak już na mieście to w porządnych knajpach jak np olive garden :)

~ozorek (89.72. * .5) 16.12.2012 21:17
oceniono 3 razy
1
Zgłoś

pica je pyszno ale musi być wymyto

~no bo (88.208. * .148) 16.12.2012 18:27

Polak jak małpa , wszystko wkłada do buzi

~smakosz (83.22. * .104) 16.12.2012 17:39

pitca jest super, szczegulnie z salami serem i keczupem

~Tako prowda (89.200. * .94) 13.12.2012 11:16
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Pyszna pizza to własno robiona, jak się wie jak ją zrobić.

~takaja (87.101. * .50) 13.12.2012 11:13
oceniono 4 razy
2
Zgłoś

pyszna pizza jest w Marco na Głożynach.... mniam....

~Dolina Odry (89.200. * .94) 13.12.2012 09:00

Z trzciny cukrowej, to bydziesz mioł napój marynarski, a przynajmnij podobne do rumu.

~jo wim (89.72. * .5) 13.12.2012 08:56

ale jo je uczulony na "buraki" to nimoga, no chyba że z cukru czcinowego

~Dolina Odry (89.200. * .94) 13.12.2012 08:29

Fuj, nima nic gorszego jak halba z zboża albo z kartofli, najlepszo je z cukru, czyli słynny "grunwald 1410"

~lilkalilka (178.37. * .134) 13.12.2012 08:27
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

a ja lubię łazanki :-)))

~jo wim (89.72. * .5) 13.12.2012 08:21

a jo tam wola nasze zboże i ziymioki przerobione na płyn

~Podpisz się... (83.144. * .154) 13.12.2012 08:14

najlepszą pizze jadłem w radlinie koło domu sportu , lepszej nie ma nawet best pizza , dagrasso traci sie dopiero , same suszki

~smakosz (77.253. * .141) 13.12.2012 00:52
oceniono 4 razy
-4
Zgłoś

a ja 100 razy wolę nasze pierogi... zdrowsze i lekkostrawne.

~piekorz (89.200. * .94) 12.12.2012 19:12
oceniono 5 razy
1
Zgłoś

Pizzy w Pizzeriach są do dupy, nie ma to jak domowa pizza, ale trzeba wiedzieć jak ją zrobić, podstawa to dobry piec. Zasada jest prosta, piec musi mieć wysoką temepreaturę, aby nie piekła się dłużej jak 15 minut a jednocześnie była dobrze upieczona.

~papryka (83.29. * .2) 12.12.2012 18:52
oceniono 8 razy
-6
Zgłoś

Bardzo dobra jest w pizzerii Venezia w Kuźni Raciborskiej

~Rysiek z Klanu (193.150. * .118) 12.12.2012 10:42
oceniono 3 razy
1
Zgłoś

Ale tak na serio znaleść miejsce gdzie robia dobra pizze to graniczy z cudem w 90% są za suche a sosy za wodniste i bez smaku tylko papryki nawalone i tyle pracuje na wyjazdach wiec czesto to pochłaniamy ostatnie 3 miechy w Częstochowie i może na 9 miejsc jedna była dobra i to ta za 18 złotych czasem sie wywaliło 45 zł za duzą pizze a była do 4 liter w naszym okręgu nie ma żadnej dobrej knajpki gdzie by szło zjeść smaczną pizze nawet w Rybniku już lepiej isc do KFC