Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Świeże bułeczki w markecie z ciasta głębokomrożonego

Piekarze i cukiernicy buntują się przeciwko marketom

Regionalni piekarze i cukiernicy buntują się przeciwko sprzedaży pieczywa w marketach, odpiekanego z ciasta mrożonego. Chcąc zainteresować mieszkańców tematem, zaprosili nas na spotkanie do siedziby wodzisławskiego Cechu Rzemieślników. Uczestniczyło w nim dziewięciu przedstawicieli lokalnej branży piekarniczo-cukierniczej. Na ich prośbę, w artykule nie podajemy ich nazwisk.

Mrożone pączki z Rumunii

- Pod koniec ubiegłego roku w jednej z gazet przeczytałem informację, że w Leszczynach spłonęła hala, w której znajdowało się 400 ton mrożonych pączków – rozpoczął rozmowę jeden z piekarzy. – Nie chciałem wierzyć, że na naszym rynku znajdują się takie ilości mrożonego ciasta i zacząłem drążyć temat. Okazało się, że pączki pochodzą z Rumuni i mają 5 lat ważności. I to ma być dobre, a przede wszystkim zdrowe dla ludzi ? – denerwuje się rzemieślnik. I dodaje: - Nie dziwne, że w marketach takie pączki kosztują 40 gr, podczas gdy u nas 1,5 zł.

I właśnie do marketów piekarze i cukiernicy kierują swoje zastrzeżenia. Po pierwsze chodzi im o to, że niektóre duże sieciówki sprzedają u siebie pieczywo mrożone, reklamując je jako „prosto z pieca”. – Te kruche, pachnące i ciepłe bułeczki, które rosną w piecach w marketach to nic innego niż mrożonki – mówią. – Większość ludzi o tym nie wie i daje się nabrać na reklamę o „świeżym” pieczywie.

Apetyczne, ale niezdrowe

Po drugie piekarze zwracają uwagę, że w marketach obok pieca, w którym odpiekane jest mrożone pieczywo i ciastka, nie ma żadnej informacji o tym, że produkty pochodzą z ciasta mrożonego, ani jego składu.

- Chcemy uświadomić ludziom, że to nie świeże pieczywo, ale mrożonki z długą datą ważności, pełne chemicznych polepszaczy – mówią piekarze. - I choć na pierwszy rzut oka i nosa wypiek wygląda bardzo apetycznie, po prostu jest niezdrowy. A spróbujcie z tych odmrażanych bułek zrobić np. świąteczne makówki. Po prostu się nie da. My pieczemy według tradycyjnych receptur, na zakwasie, zdrowo, bez polepszaczy. Nie mamy sumienia, by kupić gotowe ciasto mrożone i piec z niego pieczywo, czy ciastka. Nasz chleb jest dobry jeszcze na trzeci dzień od wypieku.

Markety nas wykoszą

Piekarze i cukiernicy nie ukrywają, że chodzi im także o to, że nie są w stanie konkurować z cenami marketowych mrożonek i reklamą dużych sieciówek, na którą idą olbrzymie pieniądze. - Jak tak dalej pójdzie, przyjdzie nam zamykać jedną piekarnię po drugiej – mówią. Dodają, że na razie się trzymają, ale będą musieli redukować zatrudnienie w swoich zakładach.

Rzemieślnicy zwracają uwagę na jeszcze jedno. – Podatki z działalności lokalnych przedsiębiorców zasilają rynek lokalny, pieniądze z sieciówek wyjeżdżają za granicę.

W jednym z marketów w Wodzisławiu sprawdziliśmy, jak wygląda sprawa ciepłych-mrożonych bułeczek. – Reklama na półce, że pieczywo jest odpiekane z produktu mrożonego? – Nie ma takiego wymogu – usłyszeliśmy. Jeśli taki będzie, to się do tego zastosujemy. Informacje, że bułki są z ciasta głębokomrożonego umieszczamy na paragonie, naklejanym na torebki, do których pakowane jest pieczywo. A poza tym, myślimy, że ludzie wiedzą, z jakiego ciasta jest to pieczone.

Zapytaliśmy więc kilkunastu mieszkańców Wodzisławia, czy są świadomi tego, że ciepłe bułeczki prosto z marketowych pieców robione są z mrożonek. Tylko dwie zagadnięte o to osoby odpowiedziały twierdząco. – Czasem kupuję te ciepłe bułki, ale nie wiedziałem, że to z mrożonek. Myślałem, że na miejscu mają swoją piekarenkę – dziwiła się większość mieszkańców.

42 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~weronika SMART (91.207. * .43) 14.05.2012 13:17

witam poszukuje piekarzy w wypieku mrożonego Poznań Tarnowo Podgórne . Proszę o kontakt 790 711 602

~Rydan (83.30. * .59) 07.05.2012 23:17
oceniono 4 razy
-2
Zgłoś

jak mam jeść dziadostwo to wole z marketu bo chociaż tanie a piekarnie też jadą na chemii stary chleb mielą i dodają do ciasta ponoć tak mi mówił jeden pracownik piekarni

~ddd (88.208. * .148) 04.05.2012 21:42

czy jadłeś chleb z piekarni Osiny GS Gorzyce ?

~wodzikk (188.137. * .129) 04.05.2012 20:54

ja jestem przeciwna chemii, ale niech PIEKARCZYKI wodzsławskie nie oszukują, że pieką chleby bez polepszaczy i konserwantó! BZDURY! wiem, bo piekarzy i cukierników w rodzinie mamy - karmel do niby razowego chleba i żółty barwnik do kołaczyków. Oszuści. To już wole z marketu!

~aniaw (80.238. * .29) 04.05.2012 19:58
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

Gdzie jest ten pachnący chlebek, z chrupiącą skórką, którego nie potrafiłam w całości donieść do domu..???

~Podpisz się... (83.4. * .53) 30.04.2012 18:35

prosze kupic chlebw piekarni SASS NAPRAWDE NA ZAKWASIE

~anonim (188.137. * .146) 27.04.2012 16:09
oceniono 5 razy
5
Zgłoś

To pewnie pomysł dwóch bankrutów Sobala i Kozielski

~wrr...... (188.137. * .146) 27.04.2012 16:03
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

Proszę mi pokażać piekarza który nie używa polepszaczy, gdyby naprawdę nie używali to by nie bali podać się swoich nazwisk, bo by ich pan z hurtowni polepszaczy wyśmiał bo u niego kupują.

~Piekarz (77.253. * .80) 26.04.2012 22:09
oceniono 3 razy
3
Zgłoś

niektóre piekarnie nie tylko pieką na gotowych mieszankach ale nawet im się nie chce dać swojej etykiety tylko stosują tą dostarczaną przez producenta mieszanki
-patrz na wszystkie "zdrowe" ziarniste produkty GT Sobala PZDR

~Podpisz się... (87.205. * .25) 26.04.2012 12:47

Czemu piekarze sie kryja ze swoimi opniami i problemami?

~gliniany piec (77.253. * .40) 25.04.2012 23:25
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

Prawdziwy chleb powinien mieć tylko cztery składniki: mąkę, wodę, zakwas i sól Z solą nie przesadzajmy, jak widzimy w składzie coś tajemniczego typu "mix" czy inne dziwne nazwy, nie dajmy się robić w balona i olejmy taki chleb. Zobaczycie sami jeśli my przestaniemy kupować tandetny chleb to piekarze sami zaczna robic dobry naturalny, bo inaczej splajtują. PROSTE

~mazut pierwszy (88.208. * .167) 25.04.2012 22:56

Osiński chleb - mniam - najlepszy!

~bbbb (88.208. * .148) 25.04.2012 22:48
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

no i macie marketożercy Zwiększona ilość zachorowań na raka jest wprostproporcjonalna do ilości powstałych marketów

~tak (178.36. * .254) 25.04.2012 22:19

Może dociekliwe nowiny sprawdzą jak naprawdę powstaje chleb w piekarniach. Przecież i tak wszyscy pieką z gotowych mieszanek na dodatek wszyscy z tych samych bo dostarcza je jedna firma.

sztudynt 25.04.2012 21:28
oceniono 5 razy
5
Zgłoś

Ile jest naprawdę chleba w chlebie zobaczycie w bardzo dobrym polskim reportażu na temat chemii stosowanej w popularnym posiłku zjadanym przez każdego, niemalże codziennie. Jak się trujemy ? zobaczcie sami :http://tinyurl.com/c78y48u

~Podpisz się... (87.205. * .25) 25.04.2012 20:40
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Piekarze maja racje z tymi podatkami. Place pracownikow piekarni zmniejszaja bezrobocie i zostaja w miescie.

~Moni i Feli (89.174. * .146) 25.04.2012 20:33
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Nawet w tych "pewnych" piekarniach barwi się pszenny chleb karmelem by był modny bo ciemny i zdrowszy takwięc niech nie piszą,że u nich jest zdrowszy.Cały problem jest w tym,że coraz wiecej ludzi piecze chleb w domu albo poprostu kupuje tylko tyle ile potrzebuje.

~Do ponizej (87.205. * .25) 25.04.2012 20:22
oceniono 4 razy
2
Zgłoś

80 % ludzi nie ma pojecia ,ze kupuja jakies mrozone smieci, maja tylko przypuszczenia, bo chleb z marketow im po 3 dniach porasta zielonymi glonami. Jakie musza bys ilosci chemii w tych paszach, ze maja 5 lat waznosci ? Normalnie w domu jak czlowiek zrobi ciasto i go nie wypiecze zaraz, to na drugi dzien takie ciasto zkisnie i zfermentuje :(

~Żymła (austr. Semel) (109.197. * .189) 25.04.2012 17:49
oceniono 5 razy
1
Zgłoś

hitem tego tekstu jest zdanie: "Zapytaliśmy więc kilkunastu mieszkańców Wodzisławia, czy są świadomi tego, że ciepłe bułeczki prosto z marketowych pieców robione są z mrożonek". Przecież to pisze w każdym markecie nad bułkami, że są pieczone z ciasta mrożonego. Ludzie, już nie macie się czym zajmować ,

~Rynek jest trudny (87.205. * .25) 25.04.2012 17:12
oceniono 3 razy
3
Zgłoś

Nie przesadzaj Qwerty24, faktycznie bułki z marketu nie nadaja sie rano na kanapki dla dziecka nawet jesli byly kupione wieczorem. Bulki z piekarni ( mam sprawdzone dwie,) mozna spokojnie zjesc nawet na trzeci dzien i sa nie tylko miekkie ale i smaczne, wiec jakos wyrobow jest nieporownywalnie lepsza na kozysc naszych lokalnych piekarni. Problemem dla piekarzy jest utrzymanie pubktow handlowych, bo kazdy z nas przy okazji zakupow markecie wrzuci do koszyka jakies( ichniejsze) pieczywo, wiec pierkarnie maja tylko czesc rynku spozywczego a firme trzeba utrzymac. Piekarnia musi miec wysokie i stale obroty zeby pokryc koszty pracownikow, koszty nosnikow energii ( wieczne podwyzki) i jeszcze wypracowac jakis zysk. A w marketach maja olweke( nikt niczego nie produkuje) , przyjedzie TIR zrzuci mrozonki i wkladaja do pieca po trochu, tak to niestety wyglada.

~qwerty24 (80.238. * .26) 25.04.2012 16:45
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

piekarze święci nie są, może lepsze mrożone niż ze spulchniaczami niech popatrzą co mają, prawda jest taka że nasze piekarnie nas trują chemią, najlepiej kupić maszynkę do chleba i robić sobie ze swoich składników,

~Podpisz się... (91.214. * .89) 25.04.2012 16:30

jak widzicie w sklepie duży chleb za 4 zl lub mniej to na pewno ma z skladzie chemiczny spulchniacz

~swd2 (109.197. * .186) 25.04.2012 14:06
oceniono 3 razy
1
Zgłoś

piekarnia kozielski jest bankruem

~zosia samosia (193.150. * .204) 25.04.2012 13:49

a ja sobie sama chlebek piekę na zakwasie i wiem co jem i taki mój to nawet 4 dni jest miękki i jadalny.

~Henry (77.253. * .153) 25.04.2012 13:35
oceniono 4 razy
0
Zgłoś

polecam pieczywo Rogowy-Szweda naprawdę sprawdzone i smaczne wyroby cukiernicze.

~?? (89.200. * .210) 25.04.2012 12:58
oceniono 1 raz
-1
Zgłoś

no nie wiem czy chcielibyśmy zostac wegetarianami bo te warzywa z holandi są tak samo zdrowe jak te bułeczki ,nigdy nie kupiłam ani nie kupię żadnego pieczywa z hipermarketu ale muszę przyznać że jak się te bułeczki pieką to pachnie super . Zastanawiam sie z czego to jest zrobione jeśli ma 5 lat gwarancji?

~.mhl999 (89.174. * .146) 25.04.2012 12:53
oceniono 1 raz
-1
Zgłoś

Z marketami można walczyć tylko solidnością, zbliżają się dni Wodzisławia zaprezentujcie Państwo swoje wyroby. Zresztą 4 maja jest Dzień Piekarza - dlaczego nic nie robicie w tej kwestii? Tak naprawdę dobry jakościowo chleb obroni się sam. Znam piekarnię w której chleb jest po 7zł za 1,2-,1,3 kg pieczywa co w porównaniu do marketowej papki w przeliczeniu na wagę nie wypada tak strasznie drogo. Problem w tym, że trzeba kupić cały bochenek, a ludzie nauczeni tym, że to marketowe łajno wytrzymuje 1 dzień myślą podobnie przy zakupie prawdziwego chleba. Jak ich przekonać, że tak nie jest? To już zdanie dla Was piekarzy.

~Podpisz się... (88.208. * .69) 25.04.2012 12:52

pieczywa bez polepszaczy na dzisiejszym rynku jest bardzo mało

~.mhl999 (89.174. * .146) 25.04.2012 12:47
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

Cóż to za anonimowy protest? Ilu z tych 9 piekarzy naprawdę piecze na zakwasie? Naprawdę dobry chleb wytrzyma spokojnie 5 dni i nadaje się do zjedzenia. Na dodatek można go jeszcze pokroić. Może lepiej pracować nad stałymi klientami, robiąc dobry produkt a nie iść na masówkę, bo panowie piekarze produkuje za dużo chleba w stosunku do potrzeb rynkowych.

~do ponizej (89.72. * .169) 25.04.2012 12:38
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

popieram, ja chcę trzy

~Podpisz się... (91.200. * .160) 25.04.2012 12:25
oceniono 2 razy
2
Zgłoś

chcemy hipermarketu w wodzisławiu

~aa<>lk12<>99 (193.150. * .118) 25.04.2012 10:45
oceniono 11 razy
11
Zgłoś

No,dobra nie bede kupować bułeczek z markiet-blaszaków robionych z ciasta mrożonych,,,ok juz jeden produkt mniej szkodzący zdrowiu! zostało jeszcze jakieś 90% wszystkiego co jemy,gdyby ludzie widzieli jak robione są wędliny,jak pozyskiwane są miesa,śmakowite roladki itd, z krówek świnek itd to 3/4 Polaków zostało by wegetarianami,dzisiaj jemy świństwo w wszystkim i wszędzie,,, nie ważne czy kupimy w małych budkach sklepowych czy w mega markietie o pow, 5km kw' o żarciu w Mc'usiu i tym podobnym fast'gównie nie wspomnę,,,,no i na koniec pozostaje nam nasze kochane świeże powietrze gdzie w tym roku głównie w Rybniku jej syfiatość przekroczyła o 1000%!! tak,nie zjem bułeczki z markietu to bede zdrów jak ryba,,,śmiechu warte...tak na pocieszenie to na Górnym Śląsku pieczywo mamy jeszcze jedno z najlepszych( czyt,smaczne) w Polsce są takie regiony gdzie chleb za 10 godzin jeśli nie zjedzony juz mamy go zielony :)

~Podpisz się... (188.137. * .138) 25.04.2012 10:42
oceniono 1 raz
-1
Zgłoś

Romka Koczora a nie Kozielskiego

~Podpisz się... (188.137. * .138) 25.04.2012 10:39
oceniono 1 raz
-1
Zgłoś

w piekarni Romka K jest dobry chleb

~kupuj zdrowe (213.238. * .112) 25.04.2012 10:34
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

Ja kupuję Orkiszowy u Maisla , dobry, drogi i zdrowy . Nie kupuję w MARKETACH

~Wodzisławianin (212.160. * .70) 25.04.2012 10:22
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Napiszcie lepiej artykuł gdzie kupować dobry PRAWDZIWY chleb!
Chętnie się tam wybiorę i kupię nawet dwa bochenki dziennie.

~pracownik piekarni (89.72. * .169) 25.04.2012 10:04
oceniono 3 razy
3
Zgłoś

o czym ci panowie bredzą? na zakwasie? bez chemii? pracuję w piekarni to wiem!

~Podpisz się... (88.208. * .69) 25.04.2012 09:23
oceniono 3 razy
3
Zgłoś

pokazcie te zdjecie wieksze kturzy to piakarze tam sa co piecza bez polepszaczy podajcie nazwiska a nie tylko piszecie

~buła (80.238. * .13) 25.04.2012 08:41
oceniono 5 razy
5
Zgłoś

Boją sie o swoje dupy i słusznie chleba od pana K... nie da sie pokroic a co dopiero zjesc.

~Sikor (80.238. * .20) 25.04.2012 00:47
oceniono 3 razy
-1
Zgłoś

W Rybniku można kupić pieczywo bez polepszaczy na zakwasie np. w piekarni Rehlis i Piechoczek. Możliwe że również u innych ale te dwa punkty mam wypróbowane. Pieczywo jest znakomite. Chleb na zakwasie tym się różni od tych polepszonych że nawet na 3-4 dzień można go jeść i jest smaczny. Sztuczne nadają się do zjedzenia tylko w pierwszym dniu.