środa, 8 kwietnia 2020

imieniny: Dionizego, Cezaryny, Radosława

RSS

Jak nauczyciele „Ekonomika” zbierali doświadczenie w Turcji

18.02.2020 14:47 | 3 komentarze | AgaKa

Wodzisławski Ekonomik od lat jest jednym z liderów międzynarodowej współpracy szkół. Tym razem Erasmus+ zaprowadził nauczycieli Zespołu Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śl. aż do Turcji, do Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi w Kayseri. Ubiegły tydzień upłynął im pod znakiem gotowania, smakowania i poznawania egzotycznej kuchni i kultury parterów w projekcie.

Jak nauczyciele „Ekonomika” zbierali doświadczenie w Turcji
Wiesz coś więcej na ten temat? Napisz do nas

W warsztatach przygotowanych przez turecką szkołę uczestniczyli Krzysztof Zielonka i Iwona Cesarz. Bogaty program warsztatów gastronomicznych  realizowanych w ramach projektu „Kitchen our Kingdom, Cooking our Passion” obejmował delicje kuchni tureckiej i regionu Anatolii znajdującej się w Azji Mniejszej. Uczestnicy przygotowali między innymi: faszerowane bakłażany, ostrą zupę arabską, zupę pomidorową z suszoną okrą, mielone kotleciki z ziemniakami i papryką, ciasto cytrynowe w syropie i pistacjową baklawę. – Zajęcia trwały od rana do wieczora, były przeplatane zwiedzaniem szkoły, zapoznawaniem się z kulturą i tańcami tureckimi, także kuchnią – wspomina Krzysztof Zielonka.

Lutowy wyjazd służył integracji uczestników projektu, z pewnością miał wpływ na ich umiejętności gastronomiczne i rozwinął kompetencje językowe. – Przyprawianie w kuchni tureckiej to sztuka. Feeria zapachów, barw i niuanse w dozowaniu przypraw mogą przyprawić o zawrót głowy – przyznała Iwona Cesarz.

Şerife Bacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi przygotowuje uczniów do wielu zawodów, m. in. w gastronomii, opiece społecznej, pracy administracyjno-biurowej, handlowej, ale także w zawodach u nas nieznanych, takich jak: pomoc sądowa czy asystent sądowy. Obecnie kształci się tam 700 uczennic, które mogą korzystać z internatu i w pełni doposażonej bazy dydaktycznej. – Współpraca z partnerem z Turcji jest dla nas bardzo ważna. Przede wszystkim z powodu odmienności kulturowej i gastronomicznej, która wprowadza uczniów wodzisławskiego „Ekonomika” w zupełnie odmienną przestrzeń kulinarną i czyni ich umiejętności uniwersalnymi. A to właśnie pożądane jest przez współczesnego pracodawcę – uniwersalność doświadczeń. Niezmiernie cieszymy się z realizacji tego projektu – podsumowała Maria Lach, dyrektor Ekonomika.