Akcesoria do kawy niezbędne w czyszczeniu i konserwacji ekspresu
Zakup profesjonalnego ekspresu do kawy to nie wszystko. Jeśli chcesz cieszyć się aromatem świeżo zaparzonej kawy, konieczne staje się odpowiednia konserwacja urządzenia. Tylko wtedy kawa za każdym razem będzie miała wyborny smak, a sprzęt będzie dłużej sprawny. Poznaj niezbędne akcesoria do kawy, o których musisz pamiętać!
Rynek kawy w Polsce zmienia się dynamicznie, nie tylko ze względu na rosnącą sprzedaż kawy, ale także łatwą dostępność urządzeń do parzenia kawy w domu, która smakiem i aromatem dorównuje tym w kawiarni. Według badania „Poranna kawa Polaków” przygotowanego przez SW Research Agencja Badań Rynku i Opinii na zlecenie marki Nespresso Polska aż 56 procent Polaków pije poranną kawę w domu, a 34 procent ma specjalne rytuały z tym związane. Najczęściej sięgamy po włoską kawę z mlekiem (47 procent), a w kawie poszukujemy odpowiedniego smaku i aromatu. Jednak jeżeli przygotowujemy napój z ekspresu do kawy, te dwa czynniki mogą zostać zaburzone poprzez niewłaściwe używanie sprzętu i jego nieprawidłową konserwację. Rażącym błędem jest niestosowanie cyklicznego czyszczenia z pomocą specjalnych środków – mowa tu o odkamieniaczu oraz preparacie do czyszczenia spieniacza mleka.
Podstawowe akcesoria do kawy
Bardzo ważną częścią konserwacji jest płukanie systemu mleka. Wprawdzie jest on najczęściej zaprogramowany w ekspresie, jednak jak sama nazwa wskazuje, on płucze, a nie czyści. Dlatego warto wprowadzić czyszczenie dodatkowe, szczególnie w okresie letnim, kiedy w pomieszczeniu jest ciepło, przez co mleko szybciej kwaśnieje, a dysza się zatyka. Jeżeli używamy spieniacza codziennie, płuczmy go po każdym użyciu. Do konserwacji i czyszczenia stosujmy preparat czyszczący system do spieniania mleka, który jednocześnie odtłuszcza przewody systemu spieniającego, usuwa zaschnięte pozostałości po mleku oraz przykre zapachy. Zaletą dostępnych na rynku płynów jest ich uniwersalność – takie akcesorium do kawy pasuje zarówno do prostych i domowych urządzeń, jak i dużych i profesjonalnych ekspresów.
Drugim, nie mniej ważnym od preparatu czyszczącego, jest odkamieniacz. Niestety kamień w ekspresie to nagminny problem, ponieważ stosowana woda z kranu zawiera wapń, który osadza się we wnętrzu urządzenia. Ratunkiem jest odkamieniacz na bazie kwasu cytrynowego przeznaczony do ekspresów, jednak upewnijmy się, że jest on odpowiedni do tego typu sprzętu, ponieważ niektóre nadają się tylko do czajników. Każdy producent ekspresów ma w swojej ofercie akcesoria do kawy, w której znaleźć można odkamieniacz marki własnej na przykład w płynie lub kapsułkach. Przykładowo marka De’Longhi proponuje odkamieniacz ekologiczny, który jest w 100% przyjazny środowisku i skuteczny w zwalczaniu osadu, a przy tym może być stosowany w ekspresach automatycznych i manualnych. Z pełną ofertą akcesoriów można zapoznać się na stronie: www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/akcesoria-do-kawy
Uzupełnieniem odkamieniacza jest filtr do wody, który zapobiega osadzaniu się kamienia i przedłuża żywotność ekspresu. Dzięki stosowaniu odfiltrowanej wody polepszają się również walory smakowe przygotowywanej kawy. Należy pamiętać o poprawnym dobraniu filtra pod używany model ekspresu, a także o jego wymianie co dwa miesiące.
O ekspres należy dbać codziennie
Większość ekspresów automatycznych do kawy ma zaprogramowane procesy czyszczenia i odkamieniania, co jest sporą wygodą. Wystarczy użyć odpowiedniego środka, nacisnąć odpowiedni przycisk, a program sam wyczyści urządzenie. Bardzo ważna jest codzienna dbałość o sprzęt i regularna konserwacja, ponieważ znajdujące się we wnętrzu ekspresu przewody i inne elementy łatwo ulegają zatkaniu. Zatem razem z rytuałem parzenia kawy powinna iść higiena.
Podstawowym błędem jest pozostawianie wody na tacce czy nieregularne oczyszczanie pojemnika na fusy. Tymczasem pozostałości kawy mogą skwaśnieć i wydawać nieprzyjemny zapach. Do tego mogą gromadzić się w dozowniku kawy, dlatego warto mieć specjalną szczoteczkę, którą od czasu do czasu przetrzemy dozownik, by mieć pewność, że się nie zapcha. Należy również wyciągać i czyścić zbiornik na wodę i pamiętać o wymianie wody w zbiorniku przy każdym parzeniu kawy. Ważne jest regularne czyszczenie ekspresu za pomocą akcesoriów do kawy jak preparaty czyszczące i odkamieniacze.
Jeżeli ekspres wyposażony jest w młynek, warto zakupić tabletki do czyszczenia żaren młynka. Usuwają pozostałości poprzez pochłanianie i luzowanie cząstek kawy i olejków pozostających w środku młynka. Korzystanie z nich jest tak samo proste, jak mielenie kawy – wsypujemy odpowiednią ilość tabletek i załączamy ekspres. Granulat zostanie przepuszczony przez urządzenie, zabierając ze sobą pozostałości po kawie, przy tym jest ekologiczny i bezpieczny.
Akcesoria do kawy to nie tylko ziarna i szklanki, które pozwolą przygotować nam ulubioną latte czy cappuccino. To zestaw środków i udogodnień, które pozwolą nam dłużej cieszyć się bezawaryjną pracą ekspresu, a co za tym idzie – smakiem kawy na najwyższym poziomie.
Koniecznie przeczytaj: Jaki ekspres do kawy: jak wybrać dobry ekspres ciśnieniowy - ranking test i opinie - Polki.pl
Materiał zewnętrzny
Komentarz został usunięty z powodu naruszenia regulaminu