Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 13 (490) Data wydania: 29.03.16
Czytaj e-gazetę

Jak walczyć z „białą śmiercią„?

Porada tygodnia - Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon, poleca używanie takich zamienników białego cukru jak ksylitol, stewia, miód, syrop klonowy czy melasa z karobu

Potrzeba przyjemności to worek bez dna. A jednym z wielu „zaspokajaczy” naszych przyjemności jest wszędobylski cukier. – Kupujemy coś słodkiego, bo najdzie nas ochota, pod wpływem impulsu i bez głębszej refleksji. Niemniej jednak, wszyscy doskonale wiemy, że nadmiernie spożycie cukru jest wysoce niekorzystne dla naszego zdrowia – mówi Alicja Czakon, dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.

Cukier kryje się niemalże w każdym produkcie, jaki znaleźć można na sklepowej półce. Jest dodawany w różnej postaci do jogurtów, przetworów w puszkach, płatków zbożowych, pieczywa czy soków. – Zwróćmy uwagę, że cukier występuje w produktach pod wieloma nazwami. Warto zachować czujność, kiedy na liście składników widzimy syrop fruktozowy, glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, dekstrozę, glukozę, laktozę czy melasę – przestrzega nasz ekspert. Nasuwa się zatem pytanie, czym zastąpić cukier (oraz wszelkie syntetyczne słodziki), jeśli nie chcemy niekorzystnie wpływać na nasz organizm, a jednocześnie nie potrafimy odmówić sobie słodkich smaków? Okazuje się, że istnieje co najmniej kilka zdrowszych, nie raz równie słodkich zamienników cukru. – Jest to na przykład ksylitol (cukier brzozowy). W przeciwieństwie do cukru, zawiera aż o 40 procent mniej kalorii i posiada zdecydowanie niższy indeks glikemiczny. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwdziała próchnicy. Do dyspozycji jest również stewia. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny odpowiada jednej szklance cukru, ale mimo to nie powoduje próchnicy i otyłości. Ten naturalny słodzik może występować w postaci proszku, tabletek i płynu – wyjaśnia Alicja Czakon z poradni Dietikon i dodaje, że cukier można zastąpić również miodem, który też ma sporą liczbę kalorii, ale w przeciwieństwie do cukru dostarcza organizmowi wiele cennych witamin i składników mineralnych. – Polecam również syrop klonowy, cechujący się mniejszą kalorycznością niż biały cukier czy miód, a przy okazji zawiera niezwykle cenne dla ludzkiego organizmu składniki mineralne i witaminy. Doskonałym źródłem minerałów jest także melasa z karobu, która poprawia trawienie i jest pomocna w leczeniu astmy oraz problemów alergicznych. Wspomaga także odporność organizmu – podsumowuje dietetyk kliniczny z poradni Dietikon.