Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 43 (676) Data wydania: 22.10.13

„Odchudzomy Ślońsk”

Felieton Remigiusza Rączki

Tak se myśla Roztomili Ludkowie, że kożdy z nos je takim jakim go Pon Boczek stworzoł. Jedyn je łysy, drugi kudłaty, czeci chudy, a sztworty przi kości (żeby nie pedzieć bachraty).

Nojwiyncyj problemu mo człowiek dycki z tom wogom, bo i przeca jeś szmakuje, a nasza kuchnia ślonsko do lekkich nie noleży. Jak tam kiery ciynżko robi, to se i pojeś może konkretnie. Ale dzisio ludzie sie majom lepszy, a nawyki zostały.

Czamu o tym godom? Boch łoto boł we Katowicach, kaj była tako akcjo „Odchudzomy Ślońsk”. Ale tak po prowdzie nojbardzij szło o bajtle. Przeca tela ich tera je grubiutkich. A wszysko skuli tego, że za mało tyrajom, a yno siedzom przed zżyroczym czasu– komputerym. Jo wiym, że czasu i czasow nie cofnymy, ale cza sie tym zainteresować, żeby my nie byli jak te Amerykony– kożdy po 300 kilo.

W tej akcji szło o to, że jak bajtel przinios batona, abo cosik słodkigo (szykulada, czy inszy maszket) dostowoł za to jabka, apluzyny, czy furzichy. Podle mie superowy pomysł. Jak mie zadzwoniyli, czy sie na to pisza, zaroz ech padoł ja. Jo zaś mioł za zadani uważić cosik ślońskigo w wersji light (tera tak sie to szumnie nazywo). Czy idzie ważić śloński kust w takij wersji? A jo wom powiym, że jasne, że ja. Przeca bioły żur może być na wodzie, bez szpyrek (taki biydniejszy, co nie znaczy niedobry), karminadle mogom być ważone, a zamias bratkartofli proponuja pogańskie krupy. I już je wersja light. Powiym wom yno tela. Stare ślońskie przepisy wcale, a wcale nie som takie masne. A bardzi pożywne i zdrowe.

Mie sie dycki zdo, że nie woga je nojważniejszo, ale to czy jodło kiere jymy je pożywne i zdrowe. Bo jak kiedyś kieryś padoł– „Je żeś tym co jysz”. Beztoż jydzcie zdrowo i dbejcie o to co jedzom bajtle. Bo przeca to łoni bydom tworzyć nowe pokolyni, kiere mo robić na nasze pyndzyje. Pyrsk!

Pyndzyje – emerytury

Apluzyny – pomarańcze

Fyrzichy – brzoskwinie

Bachraty – gruby

Maszket – coś słodkiego

Pogańskie krupy – kasza gryczana