Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 7 (1554) Data wydania: 15.02.22
Czytaj e-gazetę

Magda Gessler znowu przyjechała do Raciborza. Kiedy zobaczymy odcinek z Entliczkiem-Pentliczkiem w telewizji?

Najpierw był wielki stres, a później... wielka ulga. „Entliczek-Pentliczek, Czeski Knedliczek” zaliczył kuchenną rewolucję Magdy Gessler. – Były drobne uwagi, ale ogólnie jest na plus i z tego bardzo się cieszymy – mówi właściciel restauracji Paweł Głowacki.

– Rewolucja jest zaliczona – mówi Nowinom Paweł Głowacki, właściciel restauracji „Entliczek-Pentliczek Czeski Knedliczek”*. To właśnie tutaj Magda Gessler nakręciła kolejny odcinek „Kuchennych Rewolucji”. Program z „Entliczkiem-Pentliczkiem” w roli głównej zobaczymy w telewizji między 15 a 17 marca.

Z kaczki zostają tylko kosteczki

Przypomnijmy, właściwa „rewolucja” przypadła na koniec listopada 2021 roku. 21 stycznia 2022 roku Magda Gessler przeprowadziła coś w rodzaju wizyty kontrolnej. To stały punkt jej programu. Gwiazda telewizji sprawdza, czy restauracja prowadzona jest zgodnie z jej zaleceniami. Właśnie wtedy zapada decyzja, czy rewolucja zostaje zaliczona i Magda Gessler poleca to miejsce, czy też nie.

Podczas ponownej wizyty w Raciborzu Magdę Gessler najbardziej interesowała kaczka. – Była tylko drobna uwaga, że kaczka mogła by być trochę bardziej przypieczona – relacjonuje P. Głowacki i podkreśla, że kaczka według przepisu Magdy Gessler to popisowe danie w „Entliczku-Pentliczku”. – Klienci zajadają się tym daniem. Porcja to połowa kaczki, a zostają z niej tylko kosteczki – mówi właściciel restauracji.

Ciężki kawałek chleba

Nasz rozmówca przyznaje, że gastronomia nadal ma pod górkę. Z jednej strony pandemia, z drugiej strony pora roku, która nie zachęca do wychodzenia z domu. – W tygodniu jest średnio, o wiele lepiej jest w weekendy. Wierzę, że dobra kuchnia prędzej czy później zostanie zauważona i doceniona. My kupujemy najlepsze produkty i utrzymujemy poziom pani Magdy. Zależy nam, żeby klienci byli zadowoleni, bo tacy klienci później wracają, a przy okazji robią najlepszą reklamę – dodaje Paweł Głowacki.

Restauracja odczuwa również skutki drożyzny. Drożeją produkty spożywcze. Ceny za prąd i gaz szybują w górę. – Gdy przejmowałem ten lokal płaciłem za gaz 1 600 zł miesięcznie. Teraz zapłaciłem 6 000 zł. Prąd podrożał dwukrotnie – mówi Paweł Głowacki.

* * *

Właściciel „Entliczka-Pentliczka” czeka już na letnią pogodę i otwarcie ogródka. Liczy, że wtedy klientów przybędzie i sytuacja się poprawi. – Gastronomia to ciężki kawałek chleba, ale walczymy, chcemy się rozwijać – podkreśla.

(żet)

* Restauracja działa w Domu Przyjęć Imperia na Płoni.