Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 9 (775) Data wydania: 27.02.07

Kucharz z zamiłowania

Rybnicki mistrz włoskiej kuchni. Roman Pierzchlewicz jest szefem kuchni w restauracji „Delicje”. Jego specjalnością jest kuchnia włoska.

Kiedyś jednak nic nie wskazywało na to, że gotowanie będzie jego powołaniem. – Skończyłem szkołę o innym profilu. Jestem mechanikiem z zawodu, a kucharzem z zamiłowania – zdradza. Na poważnie zajął się przyrządzaniem włoskich specjałów pięć lat temu.

Kulinarny obieżyświat

Pierwsze szlify w kucharskim fachu zdobył w należącej do hotelu Marriott restauracji Parmizzano’s pod czujnym okiem tamtejszego szefa kuchni Grzegorza Golenia. Następnie kilkakrotnie wyjeżdzał do Włoch, gdzie na specjalnych szkoleniach uczył się mistrzowskiego opanowania tamtejszej kuchni. Szkolił się także w Niemczech i Francji.

Matka wszystkich kuchni

Cóż takiego mają w sobie włoskie potrawy, że tak zafascynowały pana Romana? – Specyficzne smaki, przede wszystkim pasty i zioła. Można powiedzieć, że kuchnia włoska jest matką wszystkich kuchni. Nawet kuchnia francuska wywodzi się z kuchni włoskiej – tłumaczy. Z tych słów wynika, że włoskie menu to nie tylko popularna pizza czy spaghetii, ale także wiele innych specjałów, o których przeciętny konsument nie ma zbyt wielkiej wiedzy. – Kuchnia włoska powinna się kojarzyć przede wszystkim z bardzo dobrą Bruschettą, z sosami, ziołami czy serami takimi, jak na przykład gorgonzola – wyjaśnia szef kuchni.

Lekkostrawna powtarzalność

Czy włoskie dania mają szansę trafić w gusta Polaków? – Wszystkie kuchnie są do siebie bardzo podobne, różni je tylko sposób przyrządzania danych rzeczy. Włoska kuchnia jest lekka, w przeciwieństwie do naszych, ciężkostrawnych dań – mówi pan Roman.

Sonda - Co jest najbardziej niezdrowe w jedzeniu?

Gosia i Danusia Szymków
Uważamy, że najbardziej niezdrowe są wszelkie potrawy i napoje zawierające konserwanty. Robiąc zakupy, zwracamy na to uwagę. Staramy się unikać fast-foodów i tłuszczy. Powinno się jeść jak najwięcej owoców i warzyw, a na obiad ziemniaki, surówkę i gotowane mięso.

Paweł Fijałkowski
Bardzo niezdrowe są chipsy i wszelkie tłuszcze. Nie powinno się pić dużo kawy, a zwłaszcza jeść między posiłkami. Na talerzu powinny się znaleźć węglowodany i ryby. Bardzo ważne jest, by zjeść śniadanie, jeden ciepły posiłek, a kolację niezbyt obfitą, bo w przeciwnym razie nie będziemy spokojnie spać.

Anna Wywrot
Myślę, że najbardziej niezdrowe w jedzeniu są konserwanty, czyli po prostu chemia, do której zaliczają się też sztuczne barwniki i substancje wzmacniające smak. Także zanieczyszczenie środowiska ma zły wpływ na to, co jemy.

Andrzej Kupiec
Pytanie powinno brzmieć raczej „co jest zdrowego w jedzeniu?”. Obecnie każdy jeden produkt zawiera konserwanty, więc nie wiadomo, czy cokolwiek jest zdrowe.

Andrzej Kieś