Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.

Półtorej tony bigosu z kosmosu! Zobacz, co działo się na rynku w Raciborzu [ZDJĘCIA] [LIVE]

Czy bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański? Można było to sprawdzić wybierając się na raciborski Jarmark Bożonarodzeniowym w niedzielę 5 grudnia.

Półtorej tony bigosu z kosmosu! Zobacz, co działo się na rynku w Raciborzu [ZDJĘCIA] [LIVE]

Wielki bigos, czyli raciborska tradycja

- To już wpisało się w tradycję Raciborza, że na Jarmarku Bożonarodzeniowym jest możliwość degustacji świątecznego bigosu w kosmicznych ilościach - powiedział nam Krzysztof Górski, który przygotował dla raciborzan 4000 porcji bigosu.

Krzysztof Górski zajął się wielkim gotowaniem 21 lat temu. Wówczas pobił w Wiśle rekord Guinnessa w gotowaniu największej zupy pomidorowej.

Mięso, kapusta i... pieczarki

Wielkie gotowanie rozpoczęło się w sobotę 4 grudnia, a degustacja gotowego dania rozpoczęła w niedzielę 5 grudnia około godz. 14.00. - Nasz bigos charakteryzuje się tym, że dodajemy do niego pieczarki. Normalnie daje się grzyby, ale my dajemy pieczarki. Pieczarka jest u nas wciąż niedoceniana, a jest bardzo zdrowa. Zawiera wiele cennych mikroelementów. Dlatego jak święta to na zdro - z pieczarką - dodał Krzysztof Górski.

Wielki kocioł, w którym ugotowano bigos dla uczestników Jarmarku Bożonarodzeniowego w Raciborzu. Każdy centymetr tego wielkiego naczynia zawierał 100 litrów bigosu.

Do przygotowania gigantycznej porcji bigosu Krzysztof Górski zużył:

  • 80 kilogramów pieczarek
  • 100 kilogramów kiełbasy
  • 40 kilogramów boczku
  • 40 kilogramów golonki
  • 250 kilogramów kapusty

- Wszystkie te produkty pochodzą od lokalnych producentów - zapewnił nas tuż przed rozpoczęciem wydania potrawy zgłodniałym raciborzanom. - Jesteśmy przygotowani na 4000 porcji - dodał kucharz.

Prezydenci na wydawce

Do wydania tak wielkiej ilości jedzenia potrzeba było pomocy. Chętni znaleźli się w... ratuszu. Wiceprezydenci Dominik Konieczny i Dawid Wacławczyk ramię w ramię z prezydentem Dariuszem Polowym nakładali bigos na talerzyki i podawali raciborzanom, którzy ustawili się w długiej kolejce po darmową potrawę.

Krzysztof Górski żartował, że bigos podany przez prezydenta smakuje lepiej niż kawior astrachański. Tutaj bigos podaje prezydent Raciborza Dariusz Polowy.

Agata, Magda i Asia razem z Chelsea, Fredim, Vegą i Chilli na raciborskim jarmarku. - Trzeba chodzić z pieskami na takie imprezy, żeby się socjalizowały - mówi pani Asia Bielewicz-Kunc z Hodowli Gallount. Oprócz socjalizacji czworonogów, celem wyjścia na jarmark było również... odwiedzenie stoiska z pączkami.

Aleksandra Zimoń i Karol Wielocha zaopatrzyli się na jarmarku w szydełkowaną stajenkę, a także choinkę i malowaną stajenkę bożonarodzeniową przygotowaną przez uczestników Warsztatu Terapii Zajęciowej.

Szymon, Justyna i Aleksandra przyjechali na raciborski jarmark z Górek Śląskich. Przy okazji wybrali się też na łyżwy. - Fajnie się jeździ, łyżwy wygodne - mówi Aleksandra.

Ewa Michalczyk, Michael Gorgosch i Doris Gorgosch moderowali koncerty na rynku.

4 komentarze

Śledź tę dyskusję
Zapoznaj się z regulaminem
zaloguj się lub załóż konto, żeby zarezerwować nicka [po co?].
~jjo (94.254. * .96) 05.12.2021 21:23
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

PAN Dawid to taki wielki bigos. Panowie z Miasta z Powiatu nie jest wam wstyd za takie podwyżki w dobie kryzysu zarazy i zadłużeniu MIASTA .Czy tylko kasa do kieszeni jest naj ważniejsza.



~podłoze (178.73. * .3) 05.12.2021 21:10
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

tylko ludzie głupie
dały się omotać
pieczarkowej zupie
bo drogi kolego
z biosem nie miało
to wiele wspólnego
w słowach wydać trudno jego smak przedziwny,
kolor i woń cudną;
bowiem ta potrawa
smakiem kryje wszystko
jak wulkanu lawa .
a wie już kucharek
że się do bigosu
nie daje pieczarek!!!
szemrana ferajna
już uważa grzybki
co z krowiego łajna?


~Dietacud (10.0. * .206) 05.12.2021 20:36
oceniono 1 raz
1
Zgłoś

Pan Dawid coraz to większy…. Chyba Nie powinien wydawac jedzenia ?

~bigosowa (109.238. * .152) 05.12.2021 15:52
oceniono 2 razy
0
Zgłoś

cała władza wykonawcza? bez przesady.. brak tego kto sznurki trzyma, miejmy nadzieję, że konopne i ekologiczne. A bigosik kosmosik to chyba jednak był w plastikach podawany..