Nowiny.pl
Nowiny.pl Regionalny Portal Informacyjny. Codzienny serwis newsowy z terenu Subregionu Zachodniego woj. śląskiego (powiat raciborski, wodzisławski, rybnicki, jastrzębski i żorski).
JastrzebieOnline.pl
JastrzebieOnline.pl JastrzebieOnline.pl to najczęściej odwiedzany portal z Jastrzębie-Zdroju. Codziennie tysiące mieszkańców miasta dowiaduje się od nas o wydarzeniach dziejących się w Jastrzębiu.
eZory.pl
eZory.pl eZory.pl to nowy portal o Żorach stworzony z myślą o dostarczaniu najświeższych i aktualnych informacji lokalnych dla mieszkańców Żor, dotyczących wydarzeń kulturalnych, społecznych, sportowych oraz ważnych informacji miejskich.
AgroNowiny.pl
AgroNowiny.pl Regionalny portal dla rolników. Najnowsze Wiadomości dla rolników, ceny i fachowe porady. Produkcja rolna, hodowla, uprawy, aktualne cenniki rolnicze, technika rolnicza, prawo i agrobiznes.
HistoriON.pl
HistoriON.pl HistoriON to portal dla pasjonatów lokalnej historii. Odkryj fascynującą historię naszego regionu - ciekawe artykuły, wydarzenia, ikony PRL-u, kartka z kalendarza, bohaterowie lokalni, ludzie tej ziemi i biografie na nowym portalu HistoriON.pl
Praca.nowiny.pl
Praca.nowiny.pl Regionalny serwis z ogłoszeniami o pracę oraz informacjami w rynku pracy. Łączymy pracowników i pracodawców w całym regionie.
RowerON
RowerON Projekt „RowerON – wsiadaj na koło, będzie wesoło” to promocja regionu, jego walorów przyrodniczo-kulturowych, infrastruktury rowerowej oraz zachęcenie mieszkańców do aktywnego i zdrowego spędzania czasu.
InspiratON
InspiratON Projekt edukacyjno-medialny „InspiratON – Czas na Zawodowców”, który pomaga uczniom wybrać dobrą szkołę, ciekawy zawód, a potem znaleźć pracę lub założyć własną firmę.
Kupuję - smakuję
Kupuję - smakuję Projekt „Kupuję - smakuję. Wybieram polskie produkty” promujący lokalnych i regionalnych producentów żywności oraz zakupy polskich produktów.
Sport.nowiny.pl
Sport.nowiny.pl Serwis sportowy z regionu. Piłka nożna, siatkówka, koszykówka, biegi. Wyniki, tabele, zapowiedzi.
Sklep.nowiny.pl
Sklep.nowiny.pl Sklep.Nowiny.pl powstał w odpowiedzi na coraz szersze potrzeby naszych czytelników i mieszkańców regionu. Zapraszamy na zakupy wyjątkowych limitowanych produktów!
Instytut Rozwoju Inspiraton
Instytut Rozwoju Inspiraton Instytut powołaliśmy do życia w odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na przystępne kursy online rozwijające kompetencje zawodowe. Naszą misją jest tworzenie kursów wspierających rozwój kariery naszych kursantów.
Numer: 48 (733) Data wydania: 02.12.14
Czytaj e-gazetę

Pstrąg królował w Ekonomiku

Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomicznych zajęli drugie miejsce w IV edycji konkursu Śląska Jesień Kulinarna

WODZISŁAW ŚLĄSKI Trzynaście dwuosobowych drużyn ze szkół gastronomicznych z województwa śląskiego, Czech oraz Tczewa wzięło udział w IV edycji konkursu Śląska Jesień Kulinarna, który odbył się 20 listopada w Zespole Szkół Ekonomicznych. W regulaminowym czasie 90 minut każda załoga musiała przygotować dania z pstrąga wykorzystując do tego również primerbę tymiankową oraz szpinak.

Bawić się w kuchni

Jak pokazał konkurs możliwości i kreacji dań z ryby jest wiele. - O to nam właśnie chodziło, aby bawić się w kuchni, bawić się składnikami, ale przede wszystkim promować zdrowe odżywianie i naturalne produkty – mówi Remigiusz Rączka, pomysłodawca konkursu oraz znany w regionie kucharz.

Jury oceniając potrawy brało pod uwagę sposób ich przygotowania, czystość stanowiska, różnorodność wykorzystywanych technik kulinarnych oraz walory smakowe i wizualne potrawy. Najsmaczniejsze zdaniem komisji konkursowej okazały się roladki z pstrąga z serkiem kozim, orzeszkami pinii oraz puree z dyni przygotowane przez duet z Bielska – Białej. Drugie miejsce zajęła drużyna gospodarzy - Adrianna Bierza i Agata Materzok. Trzecie miejsce zajęli goście z Czech.

Wyróżnienie dla Marklowic

Zdecydowano także o przyznaniu trzech wyróżnień. Jedno z nich czyli udział w programie kulinarnym Remigiusza Rączki wręczono uczennicom wodzisławskiego „ekonomika”: Agacie i Adriannie. Ich danie było zaskakującym, ale przede wszystkim smacznym połączeniem pstrąga i maku. Z kolei wyróżnienie za smak otrzymały uczennice z Gimnazjum nr 2 w Marklowicach, z którym to w tym dniu wodzisławski ZSE podpisał oficjalne porozumienie o współpracy. Jest ono efektem prowadzonych od kilku lat wspólnych działań w zakresie realizacji innowacji pedagogicznych oraz planowanej współpracy transgranicznej. – Działania te prowadzone są w zakresie gastronomii. Wykorzystujemy do tego naszą nowoczesną pracownię gastronomiczną. Współpracują ze sobą zarówno uczniowie, jak i nauczyciele, co przekłada się na poszerzenie oferty edukacyjnej i wzrost poziomu kształcenia w obu placówkach – mówi Maria Lach, dyrektor ZSE w Wodzisławiu Śl.

(tora)