Militarny piknik w Rydułtowach. Skosztuj wojskowej grochówki
Już we wtorek odbędą się dwie ciekawe imprezy: I Piknik militarny i II Międzynarodowe mistrzostwa gastronomiczne młodych kucharzy i kelnerów. Na wydarzenia zaprasza Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach.
Obydwie imprezy odbędą się na terenie szkolnego kompleksu boisk sportowych „Orlik 2012” ZSP 2 w Rydułtowach (z tym że mistrzostwa gastronomiczne będą trwały nie tylko w Rydułtowach, ale również w Restauracji „Leśna Perła” w Radlinie). Organizatorzy przygotowali dla przybyłych gości mnóstwo atrakcji m. in. gotowanie grochówki wojskowej przez uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy w ramach eliminacji kulinarnych (live cooking), wystawy plenerowe sprzętu wojskowego, pokazy musztry wojskowej kadetów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach pod dowództwem ppor. Michała Marcola, stanowiska rekonstrukcyjne oddziałów legionistów uzbrojonych w karabiny typu Mauser, strzelnicę ASG oraz wiele innych.
Piknik militarny będzie trwał od godz. 9.00 do 16.00. Podczas pikniku odbędzie się również ogłoszenie wyników konkursu fotograficznego dla gimnazjalistów „Z historią w tle”.
ZSP 2 Rydułtowy
9.00 – uroczyste rozpoczęcie I Pikniku Militarnego oraz II Międzynarodowych Mistrzostw Gastronomicznych Młodych Kucharzy i Kelnerów
9.00 – 16.00 – w ramach Pikniku Militarnego na terenie kompleksu boisk sportowych „Orlik 2012” m.in. wystawy plenerowe sprzętu wojskowego, pokazy strażackie, musztry wojskowej oraz działań taktycznych kadetów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rydułtowach pod dowództwem ppor. Michała Marcola, stanowiska historyczno – rekonstrukcyjne, strzelnica ASG.
9.00 – 12.00 – przygotowanie grochówki wojskowej przez uczniów szkół gastronomicznych z kraju i zagranicy w ramach eliminacji kulinarnych ( live cooking)
10.45 - pokaz parzenia kawy Mistrza Polski Baristów Rafała Adamka
12.30 – degustacja grochówki wojskowej przez uczestników I PIKNIKU MILITARNEGO
13.30 – pokazy strażackie
14.00 – pokaz dań konkursowych - ogłoszenie wyników eliminacji
Restauracja "Leśna Perła" w Radlinie
12.00 - 13.00 – druga konkurencja kelnerska – serwowanie potraw metodą francuską
13.15 - 13.30 – pokaz parzenia kawy Mistrza Polski Baristów Rafała Adamka. Prezentacja herbat „Richmond”, Prezentacja Syropów Monin w wykonaniu Mistrza Polski Barmanów
13.30-14.30 – trzecia konkurencja kelnerska – dekantacja wina w obecności gościa
15.15 – 16.15 – Finał konkurencji kelnerskich: serwis angielski – filetowanie ryb okrągłych
15.15 – 16.15 – Finał konkurencji kulinarnych: Live cooking – kuchnia fit (warzywa i owoce)
16.45 – ogłoszenie wyników – wręczenie nagród
fot. ZSP nr 2 w Rydułtowach